Aftonbladet
Dagens namn: Gerda, Gerd
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Talangen: ”Lätt att dras med i hetsen”

Oskar Svensson om tävlingsmentaliteten på A-landslagets träningar: ’Borde göra som Norge’

Oskar Svensson tycker att det är för mycket tävlingsfokus på A-landslagets träningar.   Oskar Svensson tycker att det är för mycket tävlingsfokus på A-landslagets träningar.

TOBLACH. Han är talangen som spås en lysande framtid i längdspåren.

Men första passen i A-landslaget har också inneburit en upptäckt för Oskar Svensson – det finns en träningshets i svenska skidlandslaget.

– Det känns som att det är lite tävling hela tiden, att man ska vara bäst på allting. Man kanske mer borde lägga fokus på vissa pass, säger Oskar Svensson.

Oskar Svensson, 20, har gjort en fin Tour de Ski så här långt.

Efter två stabila insatser i sprintloppen kom han på 18:e plats i masstarten i Oberstdorf.

Det tog ut sin rätt, den unga kroppen är sliten. 

– Just i dag kändes det rätt segt att gå upp. Det ska bli spännande att se hur kroppen reagerar. Det här är det absolut tuffaste som jag har gjort. Det kan slå åt vilket håll som helst. Än så länge har det inte varit en tendens att det ska vända. I värsta fall får man ett bakslag efter det här, säger han.

Det svenska herrlaget har fått kritik under Tour de Ski, samtidigt är laget tunt då stjärnorna Marcus Hellner och Calle Halfvarsson saknas plus att Johan Olsson och Daniel Richardsson satsar på långlopp.

Men det finns hopp. Och Oskar Svensson är ett av de främsta namnen. Både Petter Northug och norske sprinttränaren Arild Monsen har i veckan hyllat honom.

– Vi är en bra generation som kommer. Vi som kommer kan göra det riktigt bra, sen behöver vi få ett par år till innan vi kan fajtas i toppen, säger han. LÄS OCKSÅ PLUS Folkkära skidhjälten blev polis i Ryssland

”Går fort hela tiden”

Han hämtar i sin utveckling själv inspiration från Norge. 

– Jag har varit där på några läger och sett lite hur de jobbar i alla fall med sin juniorverksamhet. Och det är det man måste göra, för de åker så otroligt snabbt, säger han.

Är det något speciellt som du tagit till dig?

– Lite ligger det i vilken intensitet de kör på. När de har distanspass är det verkligen distanspass och när de har tröskelintervaller (nära tävlingsfart) så är det just det. Man håller verkligen farterna, säger han och fortsätter:

– En grej som man känt när man kommit in och tränat med A-laget så går det rätt fort hela tiden.

– Det känns som att det är lite tävling hela tiden, att man ska vara bäst på allting, säger han.

Oskar Svensson tillhör U-landslaget men både åkarna från både U- och A-landslaget har haft lägerdagar tillsammans.

”Har försökt”

Calle Halfvarsson berättade nyligen för mig att han alltid vill vinna varje pass, annars är det som en motgång. Du kommer in som ung, dras man med i den hetsen?

– Det är lätt att göra det. Men jag har verkligen försökt tänka till de gånger jag tränat med A-laget att släppa på distanspass för att kunna vara med på de högintensiva i stället, säger han.

Klimatet på landslagets träningar är utmanande. Det har varit en medveten strategi under de senaste åren och givit rätt förutsättningar till åkare som Johan Olsson och Marcus Hellner. 

– När de väl möts vill de vara på den nivån att de utmanar varandra. De senaste åren har vi haft en grupp med individer som har behövt få de här situationerna mot varandra, säger förbundskapten Rikard Grip.

– Vi skulle utmana varandra och spänna bågen. Men de äldre är ju skickligare att jobba lite annorlunda hemmavid, det kan göra viss skillnad. För de yngre som är på väg upp och höjer belastning är det viktigt att man hittar rätt nivåer på de olika intensitetszonerna, säger förbundskapten.

Kan ni ändra inriktning nu när många unga är på väg upp?

– Jag tror det är viktigt att vi vågar ha kvar klimatet som är utmanande. Men det kan bli extra när man samlar en stor grupp. Det finns yngre som vill ta för sig och äldre som vill markera. Det finns två sidor av det myntet, säger Rikard Grip.

Herrarnas indviduella 10 km fristil startar 11.30 och sänds i SVT

Calle Halfvarsson Tour de Ski Marcus Hellner

Så slussas talangerna in i skidlandslaget

Det har funnits ett tapp på främst herrsidan. Därför har landslagsledningen inför den här säsongen integrerat U-laget mer med A-laget. 

Distanslagen med distanslagen och sprintlagen med sprintlagen för att de yngre åkarna ska få känna på vad som krävs. Det innebär en del läger och träning tillsammans.

– Vi kanske skulle gjort detta för två–tre år sedan men då var vi så fokuserade på mästerskapen, på OS och Falun, säger Rikard Grip.

Inför varje världscuptävling tar landslagets ledning ut laget och där kan alla vara med och konkurrera.

Inför OS i Sotji bestämde åkarna på herrsidan att det skulle vara en utmaning på träningarna i landslaget, att man skulle tänja gränser och peppa varandra. Det gav också resultat.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet