Så skriver norska tidningen om Sverige

1 av 3
SPORTBLADET

Norge dominerar Tour de ski på herr- och damsidan.

Ändå ägnar deras största tidning förstasidan två dagar i rad åt att ifrågasätta och ömma för Sverige.

– Den svensk-norska duellen triggar norska läsare och tv-tittare, säger VG:s nyhetschef Eirik Borud.

Tänk om Sverige hade haft de två främsta herråkarna i Tour de ski. Kanske Marcus Hellner etta, Calle Halfvarsson tvåa och först därefter en ryss eller en kazak.

Tänk sedan att tre svenskor – ska vi säga Kalla, Nilsson och Ingemarsdotter? – hade toppat damernas tour.

Hur tror ni att svenska tidningar hade sett ut?

Tror ni att de hade handlat mycket om Norge?

Två svenskdagar i rad

Nej, men så är våra grannars relation till oss annorlunda än vår till dem. Detta manifesteras i två framsidor på den norska tidningen VG. I går pryddes ettan av en ledsen emoji med Sverigemössan på sniskan. Rubriken: Ski(t) Touren. I dag följs det upp av ett foto på Torgny Mogren och ett saxat citat från intervjun med honom:

– Längdskidor är inte en glamorös högstatusidrott i Sverige.

Vadan detta intresse för våra blygsamma framgångar? Vi ringde VG:s nyhetschef Eirik Borud för att reda ut hur de tänker.

Varför bryr ni er om svenskarna när ni dominerar så?

– Den norsk-svenska duellen är viktig för oss och norrmän. Vi saknar den stort i årets Tour de ski. Vi måste fokusera på dueller mellan norrmän, som rivaliteten mellan Sundby och Northug eller Johaug och Östberg, säger Borud.

”Folk läser allt”

Hur hade ni önskat att det var?

– Vi hade hellre velat ha en morsom duell med Hellner, Kalla och Halfvarsson. Den svensk-norska duellen triggar norska läsare och tv-tittare mer än om det bara är norrmän.

Nyhetschefen fortsätter:

– Det är intressant, för norrmän har bilden av svensk vintersport att ni i stort sett är bra på det mesta. När det nu går dåligt i väldigt mycket är det viktig journalistik för oss att titta på det.

Vad får ni för reaktioner?

– Någon gillar att svenskarna är dåliga, andra ser värdet i att de ska vara bättre. Det är delade reaktioner. Men folk läser allt vi skriver om vintersport, särskilt om längdskidor, det läser alla.

ARTIKELN HANDLAR OM