”En fantastisk arena – för längdskidor”

Spektakulära planerna för lopp i New York

SPORTBLADET

En skidtävling i New York.

På självaste Manhattan.

Ja, de planerna finns faktiskt.

– Det hade varit strålande PR och en fantastisk arena för längdskidor, säger Fis marknadsdirektör Jürg Capol till VG.

Det låter kanske som ett skämt. Eller åtminstone som en knasig idé.

Men planerna om att anordna en skidsprint i Central Park, New York, är på riktigt.

Marknadsdirektören Jürg Capol på Internationella skidförbundet (Fis) säger till den norska tidningen VG att han hoppas förverkliga planerna inom tre-fyra år.

"Det är en ekonomisk fråga"

USA är inte känt för att svämma över av längskidstalanger. Men under fredagens Tour de Ski-etapp skrällvann Jessica Diggins – bara dagarna efter att Sophie Caldwell gick och vann den klassiska sprinten.

Och de amerikanska framgångarna bland Norges dominans kan ge planerna en skjuts i rätt riktning, menar Capol.

– Tekniskt sett är det inga problem att genomföra det, men det är en ekonomisk fråga. Våra sponsorer är intresserade av att bidra extra för att få till en sprinttävling i Central Park. Vi diskuterade det för tre eller fyra år sedan, men nu är planerna mer på allvar igen. Och när USA nu ett bra lag så hjälper det mycket, naturligtvis, säger Jürg Capol.

"Alla vill komma"

Det vore onekligen spektakulärt. Och kanske skulle det kunna få upp intresset för skidåkning hos den amerikanska folket. Jessica Diggins hoppas på det.

– Det hade varit stort. Jag har frågat många vänner i världscupen om de skulle komma om vi får till en sprint i New York. Alla säger att de gärna vill. Men vi har inga pengarna att genomföra det. Du kan inte sälja TV-rättigheter till en sport som ingen tittar på USA. Men vi har människor som jobabr för det. Tour de Canada är en bra start, säger Jessica Diggins till VG.