Bergström: Norge, ni är bortskämda

Martin Johnsrud Sundby är underbar – ni borde uppskatta honom mer

Foto: TT
Martin Johnsrud Sundby borde uppskattas mer i Norge, menar Sportbladets Kristoffer Bergström.
SPORTBLADET

I en stor norsk undersökning blev landslaget i undervattensrugby mer populärt än Martin Johnsrud Sundby.

Så lite vi vet om våra grannar.

Så bortskämda de är.

Martin Johnsrud Sundby är underbar.

Jag har spjärnat emot, försökt dämpa omdömet, men i vinter har försvaret rämnat. Psykologsonen är ett föredöme. Träningsvillig som Therese Johaug, rakryggad som den gamle sprintern Michael Johnson, dragvillig som Anders Södergren, men med skillnaden att han inte bara leder loppens första halvor utan hela vägen in i mål. Sedan genombrottet i Kuusamo 2008 har han vunnit Tour de ski och den totala världscupen två gånger och ångar mot sina tredje. Inga taktiska fulspel, inga landslagsavhopp, bara en stark motor monterad i en ännu starkare Røagutt.

Jag vill vara Martin Johnsrud Sundby. Om inte det går vill jag ha honom. Om inte det går vill jag ta honom, stoppa honom i en säck och leverera till svenska skidförbundet med en lapp om halsen.

Här, han är er nu.

Martin skulle bli saknad i Norge, men det är fascinerande att han inte skulle bli så saknad. Eller mer korrekt, det finns tolv idrottare eller lag som hade saknats mer.

Kickboxaren är före

När Norges största tidning VG lät läsarna rösta fram sina populäraste idrottare 2015 hamnade Martin Johnsrud Sundby utanför topp tio. Etta var Petter Northug, sjua Therese Johaug, men runt dem fanns inte bara schackspelaren Magnus Carlsen och hockeyliraren Mats Zuccarello, utan också namn som Fredric Aasbö (den showbetonade motorsporten drifting) och Robert Paulsbyen (kickboxning). I den omfattande undersökningen höll norrmännen herrlandslaget i undervattensrugby högre än Sundby.

Så bortskämda är norrmännen med skidframgångar.

Några världscupssegrar? Totaldominans i vår nationalsport? Pa, vi har en duktig drifter och ett par grabbar som är skickliga på att hålla andan.

Omröstningar ska alltid synas kritiskt. I synnerhet brukar popularitetslistor färgas av kort minne. En seger sent på året tenderar att värderas högre än en på sommaren. Dessutom kan glada typer med sprakande formuleringslusta stjäla röster från de mer tillbakadragna (vilket kanske kan skönjas på den svenska listan från 2015 där Emil Jönsson var tia).

Men båda de invändningarna borde tala för Sundby. Han vinner ju just nu. Han är ju svinglad och kanontrevlig.

Saknar OS- och VM-guld

Jag mejlar min norske kollega Ole Kristian Ström på VG för att höra om hans folk är från vettet. Borde de inte skatta världens jämnaste skidlöpare högre?

– Ja, vi är bortskämda med triumfer i skidspåren och är nog inte bra nog på att sätta pris på dem, svarar Ole Kristian frankt.

Norrmannen påpekar att Martin visst har folkligt stöd, men finner två orsaker till att 31-åringen inte hamnar högre på listan. Han är storstadsbo – från Røa i västra Oslo – till skillnad från Marit Björgen och Petter Northug från landsbygden i Tröndelag. Dessutom har han, till skillnad från Northug, presterat sämre i de stora mästerskapen.

– I det ögonblicket han tar guld i VM eller OS är jag säker på att det norska folket i ännu högre grad vill trycka Martin till sitt bröst, skriver Ole Kristian Ström.

Cricket, velodrom, segling...

Åtta år som kringflackande sportreporter har lärt mig om viljan att hantera sina egna idrottare som globala angelägenheter. I alla länder jag besökt har det kryllat av världsstjärnor som mest varit kända i sitt hemdistrikt. Se på oss själva: Charlotte Kalla är okänd i Sydeuropa, J-O Waldner i Nordamerika, Ingemar Stenmark i Asien, men det låtsas vi inte om. Eller för ett mer nutida exempel: Malin Baryard-Johnsson röstades fram till Sveriges femte populäraste idrottare 2015, vilket genomslag tror du hon har utanför Norden?

Läs inte in någon kritik i det jag skriver. Det är bara ett faktum att det är lönlöst att gissa vilka idrottare som andra länder håller högst. Vi kan ta England som exempel. Dem är vi väl bekanta med? Vilka idrottare tror du att ansedda The Telegraph korar till Storbritanniens största genom tiderna?

Om du ens överväger George Best, Mo Farah eller David Beckham kan jag direkt bryta in och säga att jockeyn AP McCoy är deras Björn Borg. Sedan kommer roddaren Steve Redgrave och snart därefter Ian Botham (cricket), Chris Hoy (velodromcykel) och Ben Ainslie (segling).

Sundby tröstade Krogh

Vi borde inte överraskas över norrmännens val. 600 miljoner människor spelar schack och Carlsen är bäst av alla. Cyklisten Alexander Kristoff (fyra) är framstående i en sport med tunga traditioner.

Men… undervattensrugby?

Jo, era killar blev världsmästare, men… kom igen?

Jag frågar min kollega vad Sundby ska göra för att få mer uppskattning och svaret är talande. Enligt Ole Kristian Ström vann den pålitlige segraren sympatier av det bortskämda skidfolket när han förlorade.

– Det som skedde efter fredagens lopp tror jag gör honom mer folkkär. Sättet han omfamnade och tröstade Finn Hågen Krogh efter dennes misslyckanden tidigare i veckan.

FAKTA

Norges och Sveriges populäraste idrottare 2015

Norge

1. Petter Northug, längdskidor

2. Mats Zuccarello, ishockey

3. Fredric Aasbö, motorsport

4. Alexander Kristoff, cykel

5. Aksel Lund Svindal, alpint

6. Magnus Carlsen, schack

7. Therese Johaug, längdskidor

8. Robert Paulsbyen, kickboxning

9. Handbollslandslaget, dam

10. Undervattensrugby, herr

---

13. Martin Johnsrud Sundby, längdskidor

Sverige

1. Charlotte Kalla, skidor

2. Zlatan Ibrahimovic, fotboll

3. Sarah Sjöström, simning

4. Henrik Lundqvist, ishockey

5. Malin Baryard, ridsport

6. Henrik Zetterberg, ishockey

7. Johan Olsson, skidor

8. John Guidetti, fotboll

9. Alexander Gustafsson, MMA

10. Emil Jönsson, skidor och Emma Green, friidrott

Omröstningarna är gjorda av VG och Aftonbladet/Inizio