"Frustrerande att vänta och vänta"

Hellner om sjukdomarna - orkar inte se Tour de Ski

Foto: TT
Marcus Hellner fick lämna återbud till touren.
SPORTBLADET

VAL DI FIEMME. I dag avgörs Tour de Ski men Marcus Hellner tycker det är för jobbigt att se loppet på tv.

Skidstjärnan längtar efter att tävla sjukdomar och trasiga luftrör har förstört säsongen.

Och de senaste dagarna har inneburit ännu ett litet bakslag.

– Jag vet inte hur mycket jag törs köra. Det är frustrerande att vänta, säger han i en intervju med Sportbladet.

Det svenska herrlaget i Tour de Ski saknar sina stjärnor.

De unga åkarna har ändå levererat på förväntad nivå, bortsett kanske från Carl Quicklund som startar sist i dagens klättring i Alpe Cermis, över 22 minuter efter ledaren Martin Johnsrud Sundby.

En genom åren bra Tour de Ski-åkare är Marcus Hellner.

Men den här vintern har inte varit normal för skidstjärnan.

Han har varit sjuk i omgångar och sliter med trasiga luftrör.

Sportbladet nådde Marcus Hellner hemma i Gällivare. Rösten är sig inte lik.

– Du hör nästan att det inte är som vanligt, säger Marcus Hellner.

Hälsostrulet började i höstas.

– Jag hade lite problem med luftrören i Val Senales. Sen blev jag krasslig när vi kom hem, säger han.

Han hämtade sig dock och hade kunnat tävla i världscupspremiären i Kuusamo, men stannade hemma för att ta igen förlorad träning.

Han skulle med landslaget för andra helgen i världscupen, men blev sjuk igen.

– Sen har det fortsatt så bara. Någon vecka har jag varit frisk. Det hänger ihop lite med slitna luftrör och att man får nedsatt immunförsvar. Jag är lite mer mottaglig, säger Marcus Hellner som inte haft så stora problem med luftrören tidigare.

– De flesta har problem med luftrören, Martin Johnsrud Sundby ser ut som han ska hosta upp lungorna efter loppen, men för mig har det aldrig varit så här långdraget, säger han.

Tör inte köra

Han har försökt komma igång med träningen men ofta fått bakslag.

Det senaste bara nu i dagarna.

– Jag har kommit igång lite och kört några dagar, men känner att jag inte är hundra i luftrören. Man kan säga att jag är i en uppstartsfas, men nu vet jag inte hur mycket törs köra på. Jag vill inte ha ännu mer problem. Det har varit en tung vinter, Jag är frustrerad, men får inte vara för ivrig, säger han.

Har har under den tunga tiden insett hur mycket han saknar att tävla.

– Det är trist att inte kunna tävla. Jag hade velat där (i Alpe Cermis) och köra backen. Det är bara jobbigt att se på, jag får gå ut och göra någonting annat, säger han.

Planen är att kunna köra i världscupen om två veckor, i Nove Mesto, men Marcus Hellner har fortfarande inte tränat fulla pass och känner sig fram.

Kanske blir mer lagom mot Oslo eller Svenska skidspelen i Falun?

–  Det är tuffa lopp på de ställena och jag gillar det. Det kanske är bra att det är i Skandinavien. Luften här kanske är bättre. Vi får se, men jag hoppas att jag kan börja tävla. Inför säsongen  var jag orolig för formen, nu vill jag bara åka, jag bryr mig inte.

Norrmännen saknar dig och Calle Halfvarsson, de saknar fajten...?

– Det är klart att det är så. De får aldrig nog av att vinna. Men de säger inte likadant om vi kommer tillbaka och åker bra...

Har du följt Tour de Ski?

– Jag har inte sett så mycket. Jag tycker det är halvjobbig att se, men jag vet hur det går. Det är inte särskilt spännande heller. Martin Johnsrud Sundby är grymt stark. De glimtar jag sett han har en fin form och tekniskt åker han grymt bra.

De unga svenska åkarna som är kvar i Touren kämpar på, hur ser du på deras insats?

– De har inte gjort så mycket tävlingar innan och de speglar av sig. Touren är tuff och det gynnar de starka åkarna som varit med länge. Vi har ett stort tapp i laget med alla som är borta. Med Calle, Daniel och Johan och det märks.

De får hantera pressen

– Man får tänka på att vi varit en liten nation. Vi har känt i stafettlaget att vi är ganska smalt gäng. Vi är glada för att vi har lyckats så bra. Det var samma för Norge för några år sedan. De hade inte så många utom Petter. Men vi får fajtas och jag tycker att vi ändå i mästerskapen att vi spetsen.

 – Så länge det finns hungriga personer som är sugna göra jobbet och vill så löser det sig ofta.  En som som Oskar (Svensson) har gjort det bra Vi får ge det lite tid.

De får ta lite frågor främst från norsk media om varför Sverige inte är så bra...

 – Så är det att ställa upp på tävlingar, Det är medialt, En del av pressen, de får man vara med på, säger Marcus Hellner.