Rekordslakten: mest överlägsen någonsin

Northug hyllar Sundby: Vanvettigt imponerande!

Foto: TT
Sundby vann Tour de ski i överlägsen stil.
SPORTBLADET

Martin Johnsrud Sundby nöjde sig inte med att vinna Tour de ski.

Han slog också två rekord på vägen.

Norrmannen är den första mannen att vinna tre tourer i rad – och segern var tidernas största.

– Jag har fortfarande mycket att utveckla, säger skidstjärnan.

Nej, det var aldrig spännande.

Martin Johnsrud Sundby har varit alldeles för bra i Tour de skis första sju etapper för att avgörandet skulle vara nervdallrande.

Norrmannen, som vunnit två tourer i rad, hade nästan tre minuters försprång på tvåan Petter Northug och är därtill en erkänt mycket rappare klättrare.

– I dag är jag bara glad för mig själv och för mitt lag. Jag kunde haft en enkel resa i dag men jag är inte sådan. Jag ville åka fort och jag hade en tuff dag, jag var verkligen trött, säger Martin Johnsrud Sundby.

31-åringen fick i stället jaga andra mål. Vid seger skulle han bli den första herren någonsin att vinna Tour de ski tre gånger, dessutom hade han chans att bli den mest överlägsna segraren någonsin.

Slog Bauers rekord

I Sundbys två tidigare vinster har marginalen varit 36 respektive 34 sekunder. För att få den största segermarginalen var han tvungen att bräcka tjecken Lukas Bauer, som 2008 slog tvåan Rene Sommerfeldt, Tyskland, med 2.47.

Och jodå.

Också det klarade Martin Johnsrud Sundby av. Marginalen var klart över tre minuter redan innan klättringen började.

Finn Hågen Krogh startade 3.01 efter Sundby. I mål var norrmannen klar tvåa, men avståndet hade växt till 3.15. Trea blev Sergej Ustiugov.

På damsidan har Justyna Kowalczyk vunnit fyra gånger i rad. Petter Northug, fyra i år, tror att Sundby kan bräcka henne.

– Det är vanvettigt imponerande. Att vinna tre år i rad är svårt. Jag visste att det är möjligt, och jag tror att han går både för en fjärde och femte, säger Northug till SVT.

Ingen svensk topp 30

I resultatlistan kan vi se att åtta av de elva främsta var norrmän. Bäste svensk var Simon Andersson på plats 32, drygt tolv minuter bakom Sundby.

Övriga svenska placeringar: Oskar Svensson 33, Jens Burman 38 och Carl Quicklund som kom sist av alla, på plats 55.

FAKTA

Slutställning, herrar:

1) Martin Johnsrud Sundby, Norge, 3.27,18.

2) Finn Hågen Krogh, do, +3.15,7,

3) Sergej Ustiugov, Ryssland, +3.43,8,

4) Petter Northug, Norge, +4.35,6,

5) Alexej Poltoranin, Kazakstan, +4.38,3.

Svenska placeringar: 33) Simon Andersson, +14.22,1, 37) Oskar Svensson, 15.20,5, 38) Jens Burman, +15.54,8, 51) Carl Quicklund, +25.02,8.