Svensk sjukstuga: ”Får se över våra rutiner”

Flera svenska åkare däckade av virus

Foto: TT
SPORTBLADET

Skidlandslaget har i vinter blivit virusutslaget.

Flera åkare har drabbats­ av infektioner och nu kartlägger landslagsledningen sina rutiner för att skydda åkarna mot virushotet nästa säsong.

– Vi reagerar också. Det är för mycket och detta är något som inte får hända igen, säger läkaren Per ”Pliggen” Andersson.

Det handlar om de minsta biologiska enheterna som kan infektera levande organismer.

Det finns minst 600 olika virus som kan drabba människor och de sprids bland annat via luften, kroppskontakt, kroppsvätskor.

När man väl drabbats av en virusinfektion finns det få medicinska åtgärder att sätta in. Mycket handlar om vila och att låta infektionen läka.

Vilken form av virus som slagit ut stora delar av skidlandslaget under perioder i vinter vet skidlandslagets läkare Per ”Pliggen” ­Andersson inte.

– Vi känner oss trygga i att det rör sig om virusinfektioner. Om det är samma eller inte är omöjligt att säga, ­säger han och utvecklar:

– De behöver inte ha haft samma virus, men sannolikt har de haft det. Sen presenterar sig symptomen på ­olika sätt. En del får snuva, ­andra ont i halsen och så ­vidare.

”En riktig utvärdering”

Marcus Hellner fick problem med luftrören, Calle Halfvarsson med bihålorna och huvudvärk, Emil Jönsson är kraftlös och Anders Svanebo har haft diffusa symptom i bihålorna.

Skidlandslagets ledning är nu övertygad om att problemet måste utredas på bred front: från upplägg på träningsläger, till hur åkarna tränar, hur deras återhämtning ser ut, hur och när de reser – inget lämnas ute.

– Vi ska göra en riktigt utvärdering för att se hur vi kan bli bättre på det här ­området, säger längdchef Johan Sares på Svenska skidförbundet.

– Vi får se över våra system och rutiner för hur vi hanterar infekterade åkare. Vi måste minska slumpens inverkan. Vi måste se över den medicinska biten som jag är ansvarig för, säger Per ”Pliggen” Andersson.

Infektionerna som åkarna har drabbats av har varit ”banala”, typ förkylningar som både du och jag kan råka ut för. Men för en elitidrottare som belastar sin kropp hårt slår det ofta värre.

Det finns också anledning för skidlandslagets ledning till rannsakan när det gäller åkarnas återkomst till träning och tävling.

”Kan finnas koppling”

Flera av dem har börjat för tidigt. Men känsliga slemhinnor och nedsatt immunförsvar har matchen för nytt virus varit för enkel.

– I vissa fall ser vi att det kan finnas en sådan koppling utan att gå in på enskilda individer, säger Per ”Pliggen” Andersson.

Du jobbar 25 procent åt Svenska skidförbundet, hinner du med alla detaljer?

– Jag känner att jag har den tid jag behöver. Jag ser inte att det är något som är en orsak till att det blivit som det blivit.

Kan du från medicinska sidan utveckla den förebyggande dialogen med åkarna?

– Det är en av delarna som vi tittar på, hur vi kommunicerar, för att se om vi kan utveckla den delen också.

Du är specialist i allmän medicin, har du tillräcklig kunskap eller tar du extern hjälp?

– Jag har ett nätverk av specialister som är knutna till idrottsmedicinskt nätverk som jag jobbar med. Jag konsulterar dem regelbunden. Oavsett om det handlar om luftvägar, mage eller hjärta. Jag har i princip daglig kontakt med personer i nätverket.

Det är mest killar som drabbats hårt. Är det en slump?

– Man ska inte underskatta slumpen i det här. Det är omöjligt säga om det finns något systematiskt. Det är en del som vi också tittar på.

Sprintfinalerna startar 14.30, sänds i SVT och Eurosport 1.

FAKTA

Den svenska sjukstugan

MARCUS HELLNER

Har haft flera virusinfektioner och tävlar i världscupen först den här helgen. Fick

i höstas problem med luft­rören som tog tid att läka. Sen när han väl kom igång fick han

flera bakslag med förkylningssymptom.

ANNA HAAG

Hade en sjukdomssväng i höstas. Förkyld igen efter Tour de Ski, avstod SM då kroppen inte var tävlingsbar.

EMIL JÖNSSON

Körde till luftrören blödde under Tour de Ski. Har tagit tester och fått bukt med de känsliga slemhinnorna, men senare åkt på ett virus som gör honom kraftlös. Är satt under utredning och missar sprintenDrammen.

ANDERS SVANEBO

Tvingades avbryta Tour de Ski, där han tävlade bara en vecka efter att han varit sjuk. Inför SM har han haft diffusa symptom i bihålorna och inte varit på topp, men kunnat tävla ändå. Inte aktuellt att köra femmil

i helgen.

CALLE HALFVARSSON

Har också varit hårt ­drabbad av virusinfektioner. Har haft problem med

bihålorna, ont i huvudet och känt sig onormalt trött

i kroppen. Kom tillbaka till världscupen. Men blev sjuk efter både Davos och Nove Mesto. Säsongen förstörd.

MARTIN JOHANSSON

Tvingades avbryta Tour de Ski. Kom igång för tidigt efter en infektion och orkade inte mer än sprinten och bröt tremilen.

HANNA FALK

Insjuknade under SM och fick avbryta tävlingarna på grund av problem med luftrören och en infektion­. ­Missar världscupen i Drammen i morgon.

STINA NILSSON

Är tillbaka efter en förkylning. Kör i dagens sprint, men avstår tremilen i Holmenkollen för att inte belasta kroppen för hårt tätt efter förkylning.