Jublade – sedan dömdes hon bort

Foto: SVT
Här är situationen som Stina Nilsson diskades för.
SPORTBLADET

Här är sekvensen som fällde Stina Nilsson.

Trots svenska protester dömde FIS jury att hon gått för hårt fram och petade bort henne från prispallen.

– Jag uppfattar att det finns tillräckligt med plats men juryn ser det annorlunda, säger förbundskapten Rikard Grip.

Stina Nilsson tog sig till final i Drammens klassiska sprint. Där ställdes ledaren av sprintcupen mot tvåan Ingvild Flugstad Östberg och trean Maiken Caspersen Falla.

Nilsson tog täten, men på det långa och krävande upploppet blev hon frånåkt och tog sig i mål som trea.

Det verkade som att hon tagit sin femte pallplats för vintern, men så blev det inte. Efter att Nilsson vinkat åt den jublande publiken kom ett beslut från FIS jury: svenskan ansågs ha använt otillåtna metoder och petades ner till sjätte plats.

"Respekterar beslutet"

När TT pratar med Nilsson har hon inte hört vad beslutet är grundat på.

– Jag har inte sett filmen än och vet inte varför jag petades ner. Men jag respekterar juryns beslut, säger hon till TT.

Förbundskapten Rikard Grip agerade direkt efter domen. Han lämnade in en protest för att Stina skulle få behålla tredjeplatsen, men efter juryns övervägande avslogs den.

När Sportbladet når Grip berättar han att petningen beror på en situation på upploppet där Stina byter spår och tar sig in mellan Ingvild Flugstad Östberg och Krista Pärmäkoski.

– De sa att hon obstruerade finskan och klev in för tajt gick in i ryggen på Ingvild, säger Grip.

Anser du att det var en korrekt bedömning?

– Det är oerhört tajt, om man säger så. När hon väl gör manövern att kliva in uppfattar jag att det finns tillräckligt med plats, men de ser det annorlunda och tycker att finskan får stanna upp.

Går det att gå vidare med ärendet?

– Vi har lämnat in en protest som blivit nerslagen. Vi kommer inte gå vidare med det längre.

Hur känns det här för dig?

– Det tråkigaste är att Stina gör en fantastisk tävling och prestation. Klart att det är tufft att bli fråntagen tredjeplatsen efter att ha krigat så fint som hon gjort. Vi får ändå glädja oss över att hon är tillbaka på banan.

"Kul att vara tillbaka"

Sjätteplatsen gör att Stina Nilsson tappar lite av sin ledning i sprintcupen. Hon hade 58 poängs marginal till Östberg före tävlingarna, men av dem återstår nu 18. Till segraren Falla är skillnaden 34 poäng.

När TT för cupen på tal svarar 22-åringen som hon oftast gör när framtiden förs på tal:

– Sprintcupen tänker jag inte på, men det var kul att vara tillbaka. Jag har saknat världscupsatmosfären. Och jag är ändå nöjd med tävlingen idag. De kändes väldigt bra i kroppen och jag tycker jag gjorde det väldigt bra.

Annat noterbart från sprinten är att Charlotte Kalla hade otur i kvalet och slutade på plats 31, bara åtta hundradelar från avancemang. Ida Ingemarsdotter blev åtta, Jennie Öberg på plats 20, Linn Sömskar på plats 30 och Maja Dahlqvist på plats 42.

FAKTA

Fem sprinttävlingar kvar

11 feb: Stockholm (K)

20 feb: Lahti (F)

1 mars: Gatineau (F)

4 mars: Quebec (F)

8 mars: Canmore (K)