Sundby: "Satte tusen kronor på Johan..."

Foto: Bildbyrån
Martin Johnsrud Sundby trodde att Olsson skulle dyka upp i Holmenkollen
SPORTBLADET

OSLO. Martin Johnsrud Sundby är fenomenal på det mesta.

Men inför lördagens femmil i Holmenkollen visar sig världscupledaren åtminstone vara en usel tippare.

– Jag satte tusen kronor på att Johan skulle komma i helgen men dem har jag förlorat, säger han.

I helgen hålls hela världscupens mest prestigefyllda lopp. Holmenkollens femmil har arrangerats sedan år 1900 men norsk media spekulerar i om det någonsin har funnits en större favorit än i år.

Han heter Martin Johnsrud Sundby och leder världscupen med mer än 500 poäng. Själv har han aldrig vunnit loppet och försöker därför hälla över lite av pressen på Petter Northug, som vann VM-guld på femmilen 2015.

– Nu sitter ju världsmästaren på distansen bredvid mig, så jag hoppas att vi kan dela på favoritstämpeln, säger Sundby på en pressträff.

– Det har inte stämt för mig här sedan 2011, så jag hoppas att kroppen är med mig, svarar Petter.

Tror inte på Richardsson

Svenskarna då?

Anmärkningsvärt är att Marcus Hellner ens ställer upp, men med tanke på hans sjukdomshistorik i vinter siktar han inte på någon topplacering. Största hoppet står troligen till Daniel Richardsson, som ryckte ifrån Sundby inne på stadion och vann loppet 2014.

Martin, vad tror du om svenskarna?

– Ja, vad ska man tro? Daniel kommer direkt från ett tufft lopp i Marcialonga. Han gick fort sista backen, så han har kapacitet, men det är tufft att gå en femmil efter Marcialonga så det talar inte för honom. Och Marcus vet vi för lite om.

Martin Sundby lägger till att han trodde mest om en åkare som inte har tävlat på hela vintern, men har en osviklig förmåga att dyka upp och briljera när det gäller som mest.

– Jag satte tusen kronor på att Johan skulle komma i helgen men dem har jag förlorat.

"Har haft problem med hälsan"

Johan heter Olsson i efternamn och hälsar att norrmannens pengar var dåligt investerade.

– Det var inte ett dugg nära faktiskt. Jag ligger i stället i hårdträning för att klarar snöret i Mångsbodarna, säger han och fortsätter:

– Skämt åsido så har världscupen aldrig varit en del av planen i år. Jag har ju haft problem med hälsan, vilket gjort att jag inte ens kunnat åka det som var min plan.