”Jag visste inte vart jag skulle ta vägen”

Nu berättar Richardsson om mystiska försvinandet

Foto: Bild: SVT.SE/SPORT
Efter denna kurva syntes Rickardsson inte längre i täten.
SPORTBLADET

OSLO/STOCKHOLM. Aj aj aj. Daniel Richardsson var Sveriges största hopp i femmilen i Holmenkollen – men bröt skidan efter bara tolv minuter.

Att hitta en ny skida tog förödande lång tid.

– Jag stod ju där i dimman, men ingen såg mig. Jag skrek och ingen fattade någonting, säger Richardsson till Sportbladet.

Foto: Bildbyrån
Daniel Richardsson valde ändå att fullfölja.

Den klassiska femmilen handlade på förhand nästan bara om Norge. Petter Northug mot Martin Johnsrud Sundby.

Men ett litet hopp för svensk del var Daniel Richardsson, som vann före just Sundby 2014.

Det började lovande. Richardsson hängde med i Sundbys galna tempo och var med i tätklungan när man närmade sig fem kilometer.

Men då hände något.

"Får se hur länge han kämpar på"

I en kurva bröt Daniel Richardsson skidan och tvingades byta skidor – vid fem kilometer var han därför plötsligt 1.51 efter täten.

– Jag kollade ner och bara vad fan, skidjäveln har gått av. Den bara hängde i belaget, ungefär fyra decimeter ner, säger Richardsson till Sportbladet.

Enligt SVT:s expert Anders Blomquist var det en ryss som klev på skidan – men Richardsson själv förstår inte vad som hände.

Tog tid att få ny skida

Hans jakt på en ny skida var en utmaning:

– Jag stod ju där i dimman, men ingen såg mig. Jag skrek och ingen förstod ju någonting. Till slut åkte jag bort dit vi vallade och till slut kom min vallare med en skida, men det tog ju en himla tid och jag förstod att det var kört. Det vart ju misär helt enkelt, säger han.

Richardsson tog sig i mål på en 37:e plats, 9.21 efter vinnaren Sundby.

– När man väl tagit sig hit så... Det är tillräcklig misär att att bryta skidan men hade varit ännu värre att bryta loppet.