Holmlund ”Jag har aldrig varit bättre”

Foto: Getty Images
Anna Holmlund.
SPORTBLADET

Anna Holmlund kommer till Sverige för den första världscuptävlingen i skicross någonsin på Idre Fjäll.

Hon gör det som världens just nu bästa skicrossåkare – och överlägsen ledare i världscupen.

– Jag har aldrig varit bättre, säger hon.

Hon vann förra årets totala världscup i överlägsen stil och årets säsong har gått i samma tecken.

Till helgen är Anna Holmlund, 28, tillbaka i Sverige för säsongens enda världscuptävling i skicross på hemmaplan. Tidigare år har tävlingen hållts i Åre, men är i år flyttad till Idre Fjäll.

– Det är superkul att det är här i Idre. Det är en kul bana som verkligen har en egen karaktär. Den avslutas med en lång raksträcka med massa hopp så det kan hända mycket innan mållinjen, säger Holmlund till Sportbladet.

"Jag är på en bra plats i livet"

Holmlund kommer till Idre som världens just nu bästa skicrossåkare. I årets världscup har hon, på åtta starter, bara missat pallen en gång. Räkna där in tre segrar och fyra andraplatser.

Frågan är om Holmlund, som tog brons i OS i Sotji 2014, någonsin har varit bättre än vad hon är nu?

– Nej. Jag har aldrig varit bättre, säger hon övertygande.

Vad beror det på?

– Jag har blivit äldre, haha. Nej men jag tränar mer och tränar bättre. Det är ett jättebra träningsupplägg för mig och för hela skicross-laget, det är uppskattat att jobba till. Det är dessutom skönt att vara skadefri. Jag har inte behövt rehab någonting den här säsongen, bara kört på.

Men Holmlund har inte alltid haft det bekymmerfritt med skador. 2011 gick korsbandet sönder. Anna kom tillbaka 2013, men då gick knäskålssenan och korsbandet av.

– Jag njuter mer nu än jag gjorde tidigare. Skidor är det roligaste som finns och jag är tacksam över att göra det jag gör. Jag är på en bra plats i livet, säger hon.

"Ska ge publiken en show"

Skidor har alltid varit en stor del i Anna Holmlunds liv. Som ung vann hon alla fem discipliner på ett ungdoms-SM, en bedrift hon fortfarande är ensam om.

Som ung var Holmlund dessutom en jättetalang i fotboll, men valde bort spel i allsvenskan för skidorna.

I helgen gör hon sin 60:e start i en världscuptävling, och siktar på att ta sin 17:e seger framför hemmapubliken.

– Jag ska bara köra på så fort som möjligt. Det känns jättekul att åka på "hemmaplan" och jag ska ge publiken en show, säger hon.

Holmlund ligger hela 241 poäng före tvåan Alizee Baron i den totala världscupen. Men med bara fyra världscuptävlingar kvar att åka vill hon inte ta ut någon seger än.

– Jag försöker att inte tänka på det nu, jag vill bara ta ett race i taget. Räcker det så räcker det, sen får man analysera. Men allt kan hända. Jag gillar inte att ta ut saker i förskott och jag kommer inte göra det förrän det är klart.

Målsättningen klar till OS

Under fredagen väntar kval till helgens tävlingar, som fortgår under helgen. Redan på torsdag reser Holmlund till Sydkorea, för världscuptävling och för-OS. Det är i Sydkorea som nästa vinter-OS hålls och även fast det är cirka två år dit, är Holmlund övertygad om vad hon vill uppnå.

– Jag tog brons 2014 och allt som hör till OS är så speciellt. Jag vill vinna så klart. Det finns inte för mig att ha en annan målsättning.

FAKTA

Fem snabba frågor till Anna Holmlund:

Favoritlag i sportvärlden?
– Barcelona. Jag vet inte varför, men jag har hejat på de sen jag var fem år gammal. Favoritspelaren är Lionel Messi, såklart.

Om du skulle delta i sommar-OS, vilken sport hade du valt?

– Basket. Jag spelade när jag var liten, jag tycker det är en kul sport och jag kollar ofta.

Vad gör du efter karriären?

– Jobbar på något kul jobb, åker skidor och mår bra. Jag vill gärna jobba med något med relation till skidor, man har ändå gjort det hela livet.

Vem hoppas du på i presidentvalet i USA?

– Absolut inte Trump i alla fall. Jag hoppas nog på Clinton, det vore kul med en kvinnlig president.

Bästa minnet inom skicrossen?
– Oj, svårt. Det var nog mitt OS-brons. Men det är svårt, man har ju massa minnen. Snygga omkörningar, världscupsegrar. Men OS var så speciellt, det var väldigt häftigt.