Petter Northug: Blir nästan som i fotboll

Foto: TT
SPORTBLADET

Falun. Håller längdskidor på att förvandlas till en bedömningssport?

Efter en vinter full av protester, gula kort och diskningar ser åkarna stora risker med utvecklingen.

– Det blir nästan som i fotboll, säger Petter Northug.

I Drammen bröt Stina Nilsson in framför Krista Pärmäkoski och diskades. I Stockholm bröt Ingvild Flugstad Östberg in framför Stina Nilsson och friades.

I Beitostölen tog Martin Johnsrud Sundby ett par skejttag och diskades. I Holmenkollen tog Martin Johnsrud Sundby ett par skejttag och friades.

Vad håller på att hända med längdsporten? Ska den sluta som simhopp och backhoppning, att en jury fäller avgörande röster om vem som ska vinna?

Åkarna fruktar det scenariot, trots att de i grunden tycker om utvecklingen i vinter. För bedömningsivern är en medveten strategi av Internationella förbundet (Fis) för att värna om den klassiska tekniken. I takt med att åkarna blir starkare och lär sig allt mer tjuvtrick vill Fis få bort obstruktioner till följd av otillåtna spårbyten och framför allt skejttag med benen.

"Märklig utveckling"

I morgon kan det vara dags igen när herrarna kör tio och damerna fem kilometer klassiskt.

Martin Johnsrud Sundby, som var först i mål men diskades i säsongspremiären, ser på protester och omdiskuterade beslut som ett nödvändigt ont.

– Så som längdskidor utvecklar sig blir det viktigt att ha koll på vad som är tillåtet och inte och göra det så förutsägbart som möjligt. Ska det ramla in instagramsnuttar efter varje skidlopp som har varit så blir det en märklig utveckling på idrotten, säger han och lägger till:

– Det är kanske en process tills vi får bra rättvisa. Vi är på väg att jobba oss fram till en bra lösning.

Efter en slitsam femmil i Holmenkollen och sprinten i Stockholm står Petter Northug över lördagen för att satsa på söndagens fristilslopp över 15 kilometer.

Världscupstrean har än så länge inte diskats i vinter, men fruktar ändå att bedömningarna kan bli för subjektiv.

"Kan bli skillnader"

– Det har fungerat bra, men vi får bara hoppas att juryn gör likadant jobb på alla arrangemang, oavsett vilken nation du tävlar för. Det är viktigast, säger han.

Petter säger att längdskidor riskerar att bli som fotboll.

– Jag vill inte hänga upp mig på enstaka händelser, men det blir ju olika jurygrupper. Någon ser mellan fingrarna i sammanhang där andra dömer. Det blir lite som när du går ut på en fotbollsplan: du vet inte vilken domare som står där ute och dömer matchen. På så sätt kan det bli skillnader när någon är strängare än den andra.

FAKTA

Fem situationer i vinter:

13 november: FÄLLD

Martin Johnsrud Sunby vinner med 24 sekunder i Beitostölen, men juryn synar hans lopp och finner att han ska diskas. "Jag har fortfarande inte förstått varför" sa Martin. Senare dyker det upp en kort filmsnutt där norrmannen tar tre-fyra tag med vänsterbenet utanför spåret i en kurva.

1 februari: FÄLLDA

Efter stafetten i norska mästerskapen ger tävlingsjuryn tidstillägg på tre minuter till 15 lag. Alla anses ha tagit skejttag i den klassiska delen. "Det är löjligt om man ser till förhållandena", sa Andreas Myran Steen och syftade på att en decimeter snö hade fallit inför loppet".

3 februari: FÄLLD

Stina Nilsson har nått finalen i sprinten i Drammen. Hon viker in bakom Ingvild Flugstad Östberg så skarpt att Krista Pärmäkoski tvingas sänka farten. Svenskan går i mål som trea, men efter juryns granskning flyttas hon ner till sjätte plats.

6 februari: FRIAD

Martin Johnsrud Sundby vinner femmilen i Holmenkollen storstilat, men strax före målgången syntes norrmannen ta tag med benen som kunde bedömas som skejt. "Jag tjänade inte så mycket direkt" säger Sundby när SVT visar honom bilderna.

11 februari: FRIAD

I Stockholms stadssprint viker Ingvild Flugstad Östberg in framför Nilsson på ett sätt som kan likna situationen i Drammen Norskan blir tvåa i finalen, svenskan trea, och efteråt lämnar de svenska ledarna in en protest. Den avslås. "Där var åkaren (Stina Nilsson) i ett spår, här var de i neutrala zoner", motiverar tävlingschefen Pierre Mignerey.

ARTIKELN HANDLAR OM