”Vi måste också sätta oss ner och diskutera”

Foto: TT, ANDREAS BARDELL, BILDBYRÅN
Charlotte Kalla, hennes personliga tränare Magnus Ingesson och landslagstränaren Mattias Persson.
SPORTBLADET

Falun. Rena dragkampen har uppstått om Charlotte Kalla.

Landslagets damtränare Mattias Persson vill ha större insyn i skidstjärnans träning, men Kallas personliga tränare förstår inte vad han menar.

– Jag tänker inte kommentera det uttalandet, säger Magnus Ingesson.

Charlotte Kalla stred om pallplatserna under första halvan av damernas fem kilometer klassiskt, men tappade sedan tid och blev nia.

50 sekunder skilde till segraren Therese Johaug.

– På den här distansen och banan gäller det att vara pigg. Den dagsformen hade inte jag i dag, säger Kalla.

Damtränaren Mattias Persson beskriver Charlottes ögon som svarta ögon efter målgången.

– Charlotte mår kanske inte så bra i själen med tanke på hur resultaten har varit under säsongen. Hon är förmodligen lite stressad över att komma hem på hemmaplan, säger Persson.

Vintern har varit halvdan för världscupsfyran Kalla, men hur ska det åtgärdas?

Anlitar Magnus Ingesson

Mattias Persson har inga raka svar, för han ansvarar inte för 28-åringens träning. Landslaget har sedan flera år tillbaka ett upplägg där åkarna tillåts ha personliga tränare, vilket gör att Kalla anlitar Magnus Ingesson.

Persson berömmer deras samarbete, men hade önskat att han hade mer att säga till om, särskilt en kämpig vinter som denna.

– Det är inte lätt. Charlotte har sin egen tränare som naturligtvis är den som bestämmer hennes träning. De har ett nära samarbete sedan många herrans år tillbaka. Jag rör inte speciellt mycket i den, säger damtränaren.

Hade du önskat mer inflytande över hennes träning?

– Det kan man väl säga. Det vore bra om vi kunde diskutera mer om vad som är fel. Men när vi är mitt i en säsong vill inte jag gå in och störa deras samarbete som vi vet genom åren har gett väldigt mycket positivt. Jag har full tro på Magnus och Charlottes samarbete, men vi måste också sätta oss ner till våren och diskutera vad det är som har varit rätt och fel.

”Ligger offentlig”

Inför den här mästerskapsfria vintern ökade Ingesson och Kalla träningsdosen mellan maj och oktober för att mäkta med fler tävlingar.

Tränaren jobbar som polis i Piteå och har i vinter inte fått tjänsteledigt för att följa Kalla. Han såg loppet på tv och läste sedan om kollegan Mattias Perssons önskan.

– Jag tänker inte kommentera det uttalandet, säger Magnus Ingesson.

Tycker du att Persson har tillräcklig insyn i vad ni gör?

– Insyn? Det är upp till vad man söker sig till för information. Men träningsredovisning och -planering ligger offentlig för alla landslagstränare.

Vad tror du att han syftar på då?

– Ingen aning. Sådant där får man sköta internt.

”Förbättringspotential”

Längdchefen Johan Sares noterar att det finns olika viljor rörande Charlotte Kalla och tänker reda ut fnurrorna.

– Det måste ligga som tränarens uppgift att man har bra kommunikation och dialog. Det får Mattias ta ansvar för också, säger Sares.

Hur bra uppfattar du att dialogen mellan Ingesson, Kalla och Persson fungerar?

– Vi diskuterar generellt att vi måste bli bättre på att kommunicera och föra dialog. Det ligger med i utvärderingen som vi ska göra efter säsongen. Där finns absolut förbättringspotential.