Experterna om Kalla

Wassberg, Östlund och Mogren om Kallas situation.
SPORTBLADET

Efter dispyten med landslagstränaren Mattias Persson, väljer Charlotte Kalla att inte medverka vid helgens världscuptävlingar i Lahtis.

Sportbladet tog kontakt med några experter och frågade:

Vad har varit problemet med Kallas säsong?

Vad behöver hon göra nu för att få ordning på sin skidåkning?

Hur tycker du att meningsskiljaktigheterna med Mattias Persson har hanterats?

Torgny Mogren, 52:

1. Det är inte så lätt att avgöra. Nu tar hon ju ett brejk. Hon har tränat hårt och har tävlat mycket den här säsongen och det är klart att hennes kropp blir sliten då.

2. Jag tror att om det bara så att hon är sliten i kroppen, vilket hon förmodligen är, är det vila och återhämtning som gäller. Annars är hon ju där uppe med Johaug, Weng och Östberg. De verkar som att hon inte är tillfreds med så mycket just nu. Hon har varit nedstämd och det har inte lyst självförtroende som det brukar göra.

3. Jag vill påstå att det är fjädern som blev en höna, att det förstorades upp. Jag såg artikeln men lade inte någon vikt vid vid den. Jag förstod meningen, att hon inte har presterat. Däremot tycker jag att han kanske kunde ha valt något annat ord. Kanske blev det fel med rubriken också.

Marie-Helene "Billan" Östlund, 49:

1. Jag tycker inte att det har varit något problem faktiskt. Man måste respektera att hon vill vara hemma och vila. Det är inte så konstigt. Hon har åkt många gånger i Lahtis.

2. Jag vet att det går upp och ner, det har jag själv fått erfara. Ibland går det bra och ibland mindre bra, det är så idrotten är. Det går att missa en världscuptävling ett mellanår utan mästerskap om man känner att man inte har formen.

3. Man kan tolka det på olika sätt. Jag tycker att det görs en höna av en fjäder. Hans uttalande kan vara för att skydda henne, för att hon inte är i bra form. Hon behöver återhämta sig. Så ta det lugnt och vila, Charlotte.

Thomas Wassberg, 59:

1. Jag tycker inte att hon har varit dålig. Det fattas bara det lilla att hon inte varit på topp, det är inget märkvärdigt.

2. Det kan inte jag svara på.

3. Det är en storm i ett vattenglas. Vad fan är det och bråka om? Det är bara en bagatell.

Christer Majbäck, 52:

1. Varit stabilt bra under säsongen, får jag lov att säga. Hon har dock inte haft topploppen, inte gjort några superlopp. Jag kan inte svara på varför. Det kan handla om nyanser i träning, om man går över för mycket av någonting, det är jättesvårt att säga.

2. Nog bara hon som vet. Hon har hjälp av tränare och de har nog den bästa kollen på vad som gjorts och inte gjorts. Det är omöjligt att veta när man står på sidan vad hon ska göra och inte göra. Dumt att kommentera när man inte är fullt insatt. Men om hon vill hitta formen fort kanske det är smart att ta det lugnt en period. Men det är svårt, för det kan påverka nästa säsong.

3. Ja du, jag tycker synd om Charlotte, måste jag säga. Det är min personliga uppfattning. Det låter konstigt i mina öron att prata om någon annans själ. Då har man tagit i för mycket. Det är bra att de har dialoger, men Charlotte Kalla får inte hamna i kläm. Det är det sämsta tänkbara läget.

Björn Lind, 37:

1. Det har jag ingen aning om. Men hon ligger väl fyra i världscupen, så ett så stort problem är det väl inte.

2. Det vet faktiskt inte jag.

3. Jag är inte så insatt i det där heller, jag har bara följt det vid sidan om. Men de löser nog det själva hoppas jag.