Johaug: Helt rätt gjort av Kalla

Norska stjärnan ger råd till svenskan

SPORTBLADET

LAHTIS. Charlotte Kalla valde att avstå för-VM i Lahtis efter förra helgens turbulens.

Therese Johaug välkomnar svenskan till Norge – och skickar med ett råd.

– Hon får inte fokusera på att hon går så dåligt, säger den norska stjärnan.

Under förra världscuphelgen i Falun sa svenske tränaren Mattias Persson att ”Kalla inte mår bra i själen”. Den svenska stjärnan gillade inte uttalandet och vägrade att svara på Perssons kommentar i SVT.

– Det uttalandet får verkligen stå för Mattias Persson, sa Kalla.

Sedan nobbade hon övriga intervjuer med media. Landslaget hade ett krismöte efter incidenten och Persson bad Kalla om ursäkt. 

När truppen till helgens världscuptävlingar i Lahtis kom fanns Kallas namn inte med.

– Den här säsongen har innehållit många tävlingar för mig, särskilt nu på slutet. Jag behöver en helg hemma där jag har tid att lägga fokus på träning för att förbereda mig inför världscupsavslutningen i Kanada, sa Kalla.

Rätt att avstå

De norska stjärnorna har inte missat alla rubriker kring svenskan.

– Jag har läst lite, att hon inte fått det att fungera och sådär, säger Therese Johaug och fortsätter:

– Jag tror att det var väldigt bra av Charlotte att avstå helgen här i Lahtis. Hade jag varit i henne skor hade jag också gjort det. Hon har inget att kämpa för i världscupen sammanlagt och när inte kroppen lyssnar tror jag nästan att det är lika bra att ta en helg ledigt och göra andra saker. Jag tror inte att lösningen är att bara köra fler och fler skidlopp, då blir man bara mer och mer sliten och trött i huvudet.

Joahug har dock inte upplevt att Kalla har varit nere.

– Jag tycker att hon har varit positiv när jag träffat henne. Jag vet att hon kan komma tillbaka. Hon får inte fokusera på att hon går så dåligt. Plötsligt så lossnar det och så går det bra.

”Välkommen till Norge”

Efter förra helgens turbulens bjöd norske tränaren Egil Kristiansen in Kalla till att komma och träna med det norska laget.

Något som Joahug välkomnar.

– Charlotte är välkommen till Norge. Hon har varit med oss förr. Vi önskar att det ska komma andra nationer. Vi vill dela kunskap med de andra nationerna för att bevara sporten.