Nytt svenskt guld efter stor dramatik

Avgjorde med spurt – efter taktiskt rävspel

SPORTBLADET

Sverige har säkrat ett nytt JVM-guld.

Damernas stafettlag – bestående av Ebba Andersson, Elina Rönnlund, Emma Ribom och Jenny Solin – tog hem guldet efter att Jenny Solin spurtat ned Norge.

– Det var en taktisk triumf, säger Solin till Sportbladet.

Foto: Svenska skidförbundet
Guldlaget!

I går tog Ebba Andersson guld på damernas tio kilometer.

I dag kunde 18-åringen fira ett nytt JVM-guld i rumänska Rostov.

Det svenska stafettlaget  – bestående av Andersson, Elina Rönnlund, Emma Ribom och Jenny Solin – tog hem guldet på 4x2,5 kilometer efter ett stort drama.

– Det här var helt och hållet en taktisk seger. Vi hade två stabila kort på de två första sträckorna där Elina Rönnlund gjorde en helt makalös insats och tog ikapp tre lag och körde ifrån fem, berättar tränaren Tobias Långberg.

Spurtstrid avgjorde

Och det taktiska rävspelet fortsatte.

Efter att Ebba Andersson kört upp svenskorna i ledning med fem sekunder inför sistasträckan valde Jenny Solin att släppa upp norskorna jämsides.

– Planen var hela tiden att jag skulle gå ut lugnt och kontrollerat. Så vi gick väl tillsammans hela vägen in mot mål, men jag kände hela tiden att jag hade bättre skidor, säger Solin.

Och i spurten var också Solin starkast. I mål var svenskorna 0,6 sekunder före Norge på silverplatsen och tio sekunder före Ryssland som tog brons.

– Jag vet att jag är en bra spurtare och det här var en taktisk triumf. Alla gjorde det så bra hela vägen och så kunde jag avgöra med min spurt. Det är helt fantastiskt, säger Solin.

Femteplats för herrarna

De svenska herrarna – bestående av Viktor Thorn, Marcus Fredriksson, Alfred Buskqvist och Hugo Jacobsson – slutadefemma i herrarnas stafett.

Laget var 13 sekunder från Frankrike på bronsplats.

Norge vann före Ryssland.

FAKTA

SJU SVENSKA JVM-MEDALJER

Måndag, U23: Jonna Sundling, guld i sprint, Maja Dahlqvist, brons, Karl-Johan Dyvik, silver. U19: Jenny Solin, brons, sprint.

Tisdag, U23: Jens Burman, guld 15 km klassiskt.

Torsdag, U19: Ebba Andersson, guld 10 km fristil.

Fredag: Stafettguld, damer.