Northugs ilska mot touren: ”Är brutalt”

Missnöjd med upplägget: ”Då är det kört – är sjukt”

SPORTBLADET

Petter Northug är en av förhandsfavoriterna inför Ski Tour Canada.

Trots det är han inte helt nöjd – med upplägget.

– Bryter du en stav så är du borta från hela touren. Det är brutalt, säger han.

Petter Northug älskar tourer.

Inför Ski Tour Canada är han en av förhandsfavoriterna med tanke på att den sista etappen inte innehåller några brutala klättringar vilket borde passa Northug.

”Det är brutalt”

Trots det är inte norrmannen helt nöjd med upplägget. Han menar att det är för svårt att hämta in ett underläge.

– Touren passar mig bra så jag är glad över att starta. Men på en sprint kan vad som helst hända. Om du bryter en stav så är du borta från hela touren. Så funkar det här, det är brutalt, säger Northug till Dagbladet.

Touren i Kanada består av åtta etapper, varav tre sprinter, där det finns 60 sekunder att tjäna och inför avslutningen behöver alla deltagare några sekunder att gå på mot suveräne Martin Johnsrud Sundby, tror Northug.

– Många av förhandsfavoriterna kommer att gå långt så man måste vara med från start. Tappar du täten redan efter den första jaktstarten är det kört. Så sjukt är det faktiskt, säger Northug.

Ett frågetecken

Och det är inte bara tävlingsupplägget som oroar Northug.

Även höjdskillnaden i Canmore.

– Jag har inte förberett mig för höjden så det ska bli spännande att komma dit. Det är något nytt och därför kommer effekten att vara betydande också. Jag har ett frågetecken bakom mitt namn, men det är det flera som har också.