Succélopp av Marcus Hellner – på pallen

Foto: SVT.SE/SPORT
SPORTBLADET

Han har fått nästan hela säsongen förstörd av sjukdom.

Men i världscupens elfte timme slog Marcus Hellner till med ett kanonlopp när han slutade trea på 15 kilometer fristil i Ski Tour Canada.

– Jag är förvånad själv, säger han till Sportbladet.

Marcus Hellners säsong har varit en konstant kamp mot sjukdomar. Men efter comebacken på SM i januari har han sakta kämpat sig tillbaka mot formen och efter flera lovande lopp under Ski Tour Canada kom så en efterlängtad framgång på dagens 15 kilometer fristil.

”Jäkligt skönt”

På tuffa banor, hög höjd och i blöta förhållanden så öppnade Hellner stenhårt och tog täten både vid 2,7 kilometer och 7,7 kilometer. Men på sista femkilomters-slingan var finländaren Matti Heikkinen och Jevgenij Belov dock för starka. I mål var Hellner 13,9 sekunder från segrande Heikkinen och bara tre tiondelar från Belov på andraplatsen.

Efter årets första pallplats på herrsidan var Marcus Hellner både glad och förvånad.

– Det är en av de bättre tredjeplatser jag tagit, det var kul! Man har ju hoppats att det ska gå men jag har inte vågat tro på det efter allt som hänt. Men det var jäkligt skönt.

Du gör det på en bana som Martin Johnsrud Sundby kallar en av årets tuffaste, hur är det möjligt med din bakgrund?

– Jag vet inte, haha. Jag är förvånad själv, det kändes tungt och var ett tufft lopp på en tuff bana. Men jag vet inte om jag lever på min fina syreupptagningsförmåga och förmåga att kriga mentalt, det var mycket mentalt i dag. Sen måste jag kommit i hyfsad form också...

Northug: ”På tiden”

Petter Northug, som slåss i toppen av touren, hade en lite tyngre dag och var 47 sekunder bakom segrande Heikkinen. Men han var glad att se Marcus Hellner på pallen igen.

– Ett bra lopp, det var på tiden. Det var välförtjänt, nu ska han bara få tillbaka sprintformen så kan han slåss i toppen av touren. Nu får han hålla sig frisk och stark till nästa säsong så blir det bra fajter, säger han till SVT.

En av många grattis i målfållan för Hellner i dag:

– Ja, det är ingen jättestor värld det här så även om det är hård konkurrens mellan Sverige och Norge så vill vi nog båda ha den här fajten. De har nog saknat den lite grann, så många tycker nog det är roligt att jag är tillbaka.

Vad betyder det att få den här framgången inför kommande säsong?

– Det är kul, skönt att få ett besked att jag kan vara där uppe, att kapaciteten finns. Det är bara ett litet resultat under en lång vinter men det kom ändå som ett skönt besked, säger Marcus Hellner.

Touren avslutas under lördagskvällen med jaktstart. Leder totalt gör ryske Sergei Ustiugov före Petter Northug och Martin Johnsrud Sundby.

ARTIKELN HANDLAR OM