”Jag ska visa alla att jag är oskyldig”

Johaug bröt ihop: Värsta veckan i mitt liv

1 av 2
SPORTBLADET

Therese Johaug grät öppet när det norska landslaget höll presskonferens på torsdagen.

28-åringen gav där sin förklaring till hur hon fick i sig den anabola steroiden clostebol.

– Att bli beskylld för ett positivt dopningsprov är en utövares värsta mardröm. Men jag ska kämpa och ge allt för att visa att jag är oskyldig.

Foto: TT
Fredrik S. Bendiksen, läkare.

Med tårarna rinnande nedför kinderna tog Therese Johaug plats på podiet framför den samlade pressen i Oslo. Med tung andning och kraftfulla snyftningar berättade 28-åringen sedan om den värsta veckan i sitt liv efter beskedet att hon fastnat i ett dopningstest.

– Situationen är helt obeskrivlig. Jag har inte ord som kan beskriva hur jag mår. Men jag kan sitta här rakryggad och säga allt för jag har noll skuld i den här saken. Det har varit en vanvettig belastning för mig att hålla inne med det här och jag tänker berätta. Det här har varit den värsta veckan i mitt liv, sa Johaug innan hon var tvungen att pausa för en sekund.

”Fick stora öppna sår”

28-åringen beskrev sedan hur hon fick solsting under den tredje dagen på sommarens träningsläger i Italien. Följden blev kraftiga brännsår på underläppen.

– Jag fick stora öppna sår och hade väldigt ont. Det var en stort smärta. De sprack och jag var tvungen att använda en servett för att stoppa blödningen. Jag väntade då tills Fredrik (S. Bendiksen, landslagsläkare) kom ner för att se vad vi skulle göra med den akuta situationen med mina läppar, sa Johaug.

En förkrossad Johaug mötte pressen i dag. Foto: AP

Johaug berättade hur landslagsläkaren inte hade med den salva han ville använda och sa att han skulle bege sig ut på staden för att försöka hitta den. Fredrik S. Bendiksen kom sedan tillbaka med två olika salvor till Johaug.

”Jag tog mitt ansvar”

Den första gav ingen effekt och de två kom därför överens om att Johaug skulle testa den andra.

– Jag frågade då om krämen stod på dopningslistan och han sa nej och jag trodde hundra procent på det. Krämen heter Trofodermin. Jag vet att jag har mitt ansvar för det jag stoppar i min kropp och jag tog det ansvaret genom att fråga min läkare som är expert på idrottsmedicin.

– Jag hade ingen grund alls till att tro att krämen skulle stå på dopningslistan. Den 16 september blev jag testad hemma i Oslo, som vi alltid gör, och jag uppgav då alla mediciner jag använt de sju senaste dagarna, däribland den krämen. Jag fick provsvaret förra veckan från Antidopning Norge och det är det tyngsta beskedet i hela mitt liv. Jag är i chock.

– Att bli beskylld för ett positivt dopningsprov är en utövares värsta mardröm. Men jag ska kämpa och ge allt för att visa att jag är oskyldig.

FAKTA

Detta är Clostebol

Clostebol är en svagare typ av anabol steroid som fungerar som ett prestationshöjande medel.

Clostebol håller testosteronnivåerna i kroppen höga, östrogennivåerna låga och lämnar väldigt lite spår.

Preparatet är förbjudet av WADA.

Andra idrottare som åkt fast för att tagit clostebol

2003 stängdes den brasilianska länghopperskan Mauren Maggi av i två år efter att ha testat positivt för substansen.

2010 stängdes den brittiske kulstötaren Mark Edwards av i tre år bland annat för att han använt preparatet.

2012 åkte Freddy Galvis, basebollspelare för Philadelphia Phillies fast för att ha använt substansen.

2013 stängdes den italienske cyklisten Stefano Agostini av i 15 månader efter att ha testat positiv för preparatet.

2016 stängdes den amerikanska basebollspelaren Dee Gordon av i 80 matcher för att bland annat ha testat positiv för preparatet.

Samma år stängdes den amerikanska basebollspelaren Melvin Novoa av i 56 matcher för att ha använt preparatet.

Inför OS 2016 stängdes även den italienska volleybollolympiern Viktoria Orsi Toth av efter att ha testats positivt för clostebol.

Hon har sju VM-guld

Namn: Therese Johaug.

Ålder: 28.

Bor: Utanför Oslo.

Familj: Pojkvännen Nils Jakob Hoff.

Meriter:

VM: Sju guld, ett silver, tre brons.

OS: Ett guld, ett silver, ett brons.