Advokaten: Hon hade asken med varningen

Nya uppgifterna väcker frågor: Kastade den

1 av 2
SPORTBLADET

Borde Therese Johaug själv ha förstått att salvan Trofodermin var dopningsklassad?

Nu bekräftar 28-åringens advokat att Johaug fick hela asken med dopningsvarningen på av läkaren.

– Hon lade inte märke till dopningsvarningen, säger advokaten Christian B Hjorth till TT.

Therese Johaug fick enligt egen utsago i sig den förbjudna anabola steroiden clostebol vid behandling av ett brännsår på läpparna. Salvan med steroiden i fick norskan av landslagsläkaren Fredrik Bendiksen.

”Jag har noll skuld”

– Jag frågade då om krämen stod på dopningslistan och han sa nej och jag trodde hundra procent på det. Krämen heter Trofodermin. Jag vet att jag har mitt ansvar för det jag stoppar i min kropp och jag tog det ansvaret genom att fråga min läkare som är expert på idrottsmedicin, sa Johaug på en presskonferens i torsdags.

Då lade Johaug också över allt ansvar på läkaren.

– Situationen är helt obeskrivlig. Jag har inte ord som kan beskriva hur jag mår. Men jag kan sitta här rakryggad och säga allt för jag har noll skuld i den här saken.

”Lade inte märke till varningen”

Men nu framkommer nya uppgifter som väcker frågor om Johaugs eget ansvar i frågan.

28-åringens advokat Christian B Hjorth bekräftar för TT att skidstjärnan fick hela förpackningen med salvan Trofodermin i – och inte bara tuben. Därmed hade Johaug själv tillgång till asken med den stora varningstexten för att salvan innehöll ett dopningsklassat medel på.

– Hon tog ut tuben ur förpackningen och kastade därefter denna. Hon lade inte märke till någon dopningsvarning. Hade hon gjort det hade hon självklart inte använt salvan, säger Hjorth.

FAKTA

Detta har hänt

4 september: Therese Johaug får salvan Trofodermin av norska skidlandslagets läkare Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri, hävdar att Bendiksen lovat att salvan inte innehöll något dopningsklassat ämne och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha använt en otillåten astmamedicin.

Therese Johaug, som är regerande världscuptitelhållare och bland annat vunnit sju VM-guld och ett OS-guld, riskerar fyra års avstängning för dopning.

(TT)