Läkarna frågande till Johaugs förklaring

SPORTBLADET

Therese Johaug har förklarat sitt positiva prov för clostebol med att hon använt krämen Trofodermin på läpparna.

Men förklaringen tas emot med förvåning i Italien där läkemedlet säljs.

– Jag har aldrig hört om någon som använt Trofodermin på solbrända läppar, säger doktor Peter Ploner till TV2.

På onsdagen kom beskedet att Therese Johaug stängs av i två månader under pågående utredning av hennes positiva dopningsprov.

Den norska skidstjärnan har konsekvent hävdat att hon fått i sig den anabola steroiden clostebol via krämen Trofodermin som hon använt för behandling av illa solbrända läppar på inrådan av läkare Fredrik S. Bendiksen.

Antidoping Norge har sagt att nivåerna i provet stämmer väl överens med den användning som Johaug berättat om och även deklarerat för när hon dopningtestades.

Men förklaringen ifrågasätts nu i Italien där läkemedlet säljs. För TV2 berättar doktor Peter Ploner att han aldrig har hört talas om någon som använt Trofodermin på läpparna.

– Man ska inte smörja in den tunna huden på läpparna med clostebol, säger han och fortsätter:

– Jag måste vara ärlig och säga att det där tror jag inte på. Trofodermin kan inte användas på läpparna.

”Inte trovärdigt”

Han menar att de gånger han ordinerar krämen är det för att läka öppna sår på kroppen.

– Om en diabetiker har sår på fötterna som inte läker brukar man ordinera Trofodermin, säger han.

Även Finlands landslagsläkare Maarit Valtonen är skeptisk till att medicinen använts mot läpp-problematiken.

– Det är inte trovärdigt. Läpparna är en så liten del av kroppen att det inte kan absorberas så höga koncentrationer att det ger utslag i blod eller urin, säger hon till Ilta Sanomat.

FAKTA

Detta har hänt

4 september

Therese Johaug får salvan Trofodermin av norska skidlandslagets läkare Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september

Johaug dopningstestas.

4 oktober

Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober

Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri, hävdar att Bendiksen lovat att salvan inte innehöll något dopningsklassat ämne. Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha använt en otillåten astmamedicin.

Therese Johaug, som är regerande världscuptitelhållare och bland annat vunnit sju VM-guld och ett OS-guld, riskerar fyra års avstängning för dopning.

19 oktober

Norska Antidoping meddelar att de är färdiga med den inledande undersökningen. Alla dokument skickas vidare till den oberoende åtalsnämnden i samma organisation som i sin tur ska döma skidstjärnan. Johaug stängs av från allt tävlande under processens gång. Totalt rör det sig om två månader vilket innebär att Johaug missar premiären i världscupen.

Källa: TT

Tävlingarna Johaug missar

Den två månader långa avstängningen innebär att Johaug sannolikt missar fyra världscuptävlingar:

+ Ruka, 26-27 november

+ Lillehammer, 2-4 december

+ Davos, 10-11 december

+ La Clusaz, 17 december

HAR SJU VM-GULD

Namn: Therese Johaug.

Ålder: 28.

Bor: utanför Oslo.

Familj: pojkvännen Nils Jakob Hoff

Meriter: OS-guld, stafett (Vancouver 2010), OS-silver, 30 km fristil (Sotji 2014), OS-brons, 10 km klassiskt (Sotji 2014). Har vunnit totala världscupen (2013–2014 och 2015–2016) och Tour de Ski (2013–2014 och 2015–2016). Har sju VM-guld och har blivit norsk mästare sex gånger. (TT)