Domen: Ni är dopade, Norge

Undersökning visar: 41 procent av svenska befolkningen tror att Norge ägnar sig åt systematisk dopning – Björgen: ’Det hivar bensin på bålet för många’

1 av 2 | Foto: TT
Fler tror att norska längdlandslaget ägnar sig åt systematisk dopning än de som inte tror det, i I Aftonbladet/Inizios undersökning.
SPORTBLADET

VAL SENALES, ITALIEN. Vårt älskade grannland har förlorat sitt goda rykte.

I Aftonbladet/Inizios undersökning tror fler att norska längdlandslaget ägnar sig åt ­systematisk dopning än de som inte tror det.

– Jag blir ledsen när jag ser det, säger Niklas Dyrhaug.

Så gick undersökningen till: Aftonbladet/Inizio har undersökt svenskarnas attityd till norsk skidåkning. 1 412 intervjuer med ett urval som speglar Sveriges befolkning visar att det finns en misstro mot våra norska grannar.

Martin Johnsrud Sundby sak­nade rätt dispens för sin medicin och blev av med segern i världs­cupen. Therese Johaugs A- och ­B-prov ­visade på en anabol steroid, så hon är avstängd i väntan på dom. ­Flera av deras lagkamrater använder astmamedicin trots att de inte har astma, vilket inte är otillåtet men enligt Wada olämpligt.

En och en hade händelserna ­säkerligen väckt stor uppmärksamhet.

Sammantagna utgör de norsk skidåknings största kris på årtionden. Under två dagar har Sport­bladet pratat med flera av de största norska åkarna som är på läger i italienska Val Senales. Ingen har varit oberörd av sommarens ­händelser, oavsett om de själva ­varit direkt inblandade eller inte. Marit Björgen, som är tillbaka

i tävlingsform efter en säsongs ­mammaledighet, tror att en del av ­kritikstormen är att Norge har ­varit dominanta i skidspåren. Framgången har vänts till något suspekt.

Visar en misstro

– Vi har varit så enormt bra, det hivar bensin på bålet för många. Vi har gjort grova fel, så vi måste stå samlade, göra allt bättre och vara mer observanta, säger hon.

Aftonbladet/Inizio har undersökt svenskarnas attityd till norsk skidåkning. 1 412 intervjuer med ett urval som speglar Sveriges ­befolkning visar på misstro mot våra grannar. Åtta procent anser att Norge ”helt säkert” dopar sig systematiskt, men bäst överblick fås om vi adderar de båda ja-alternativen (”helt säkert” och ”tro­ligen”) och väger mot de två nej-alternativen.

41 procent tror att Norge ägnar sig åt sytematisk dopning. 40 ­procent tror det inte. På frågan om Therese Johaug medvetet har dopat sig svarar 40 procent ja och 23 procent nej (37 har ingen uppfattning).

Foto: Marcus Ericsson
Niklas Dyrhaug är bekymrad över resultatet.

”Det är inte bra”

Sportbladet sträcker över en ­utskrift av undersökningen till de norska åkarna. Finn Hågen Krogh stryker sig över pannan innan han kommenterar.

– Det är inte bra. Ingen situation som vi önskar vara i. Vi tycker att det är ­jobbigt att bli misstänkta. Jag märker på folk som inte som följer längd­skidor så ­noga, folk hemifrån, att de ställer frågor om allt som händer, säger han.

Foto: Marcus Ericsson
”Vi tycker att det är jobbigt att bli misstänkta”, säger Finn Hågen Krogh.

Niklas Dyrhaug ser uppriktigt bedrövad ut när ser ­resultatet.

– Jag tycker att det är väldigt trist. Jag vet med mig själv att vi som lag inte fuskar, att vi inte är i närheten av systematisk dopning. Men de två händelserna vi har haft i sommar och höst har inte varit bra för vårt renommé. Jag hoppas bara att folk förstår att ­Martin och The­rese inte har gjort något för att bli bättre skidåkare men för att medi­cinera sig mot ­astma och en sårig läpp, säger han.

FAKTA

Reaktioner på undersökningen:

Finn Hågen Krogh:

”Det är inte kul, ­ingen tycker om att bli ­misstänkt för ­något han inte har gjort. Men det går ­inte att komma ifrån att folk har en uppfattning när det blir så mycket i media”.

■ ■ ■

Martin Johnsrud Sundby:

”Så som medie­bilden ser ut är det ­naturligt att folk inte kan orientera sig om hur saker föreligger. Dömer jag ­utifrån medie­bilden för dagen är svaret förståeligt. Jag är beredd på en hårdare ton när jag kommer till ­Sverige”.

■ ■ ■

Astrid Uhrenholdt Jacobsen:

”Det är som att ­vara allvarligt skadad. Det är inget du väljer, men när du väl är det måste du bara stå still. Ta en dag i taget. Göra så gott vi kan och tro på att det ordnar sig till slut”.

■ ■ ■

Vidar Löfshus, ­landslagschef:

”Så är det att ­leva med längdskidor. Nationalsporten. ­Hade det varit vilken annan idrott som helst i Norge hade det bara ­varit en ­notis, kanske ­inte ens det. Vi fuskar inte i norsk längdsport, men vi ­begår fel som alla andra”.

■ ■ ■

Marit Björgen:

”Jag måste säga att det har varit tufft, men det tuffaste är att se hur förjävligt Therese har det”.

■ ■ ■

Ingvild Flugstad Östberg:

”Det är ­inte roligt. Vi vet väldigt väl vad vi står för och hoppas att folk kan sätta sig in i saken innan de uttalar sig eller drar slutsatser. Vi måste bara stå ­trygga i det vi gör och veta vilken ­insats vi gör, hur dedikerade vi är på att ta oss från a till b. Sedan kommer det ändå att finnas kritiska röster”.

■ ■ ■

Niklas Dyrhaug:

”Jag tycker att det är väldigt trist. ­Jag vet med mig själv att vi som lag inte ­fuskar, att vi inte är i närheten av ­systematisk dopning”.

Sammanställning: Kristoffer Bergström