Löfvens ord – om Johaug-skandalen

”Idrottsrörelsen måste se upp på riktigt”

Foto: GETTY
SPORTBLADET

Therese Johaug är den senaste stora skidstjärnan att fastna i ett dopningstest.

Nu tror Sveriges statsminister Stefan Löfven att skidåkningens anseende kan få sig en törn – och att intresset kan minska.

– Det vore katastrofalt, säger Löfven enligt Expressen.

Den 13 oktober satte sig Therese Johaug, 28, på ett podium inför en samlad presskår och bröt ut i tårar. Tidigare under dagen hade tidningen NRK basunerat ut nyheten att den norska skidstjärnan fastnat i ett dopningstest.

Johaug har testat positivt för det förbjudna preparatet clostebol, en typ av anabol steroid, men hävdar själv att hon fått i sig preparatet av misstag efter att ha använt krämen Trofodermin på en solbränd läpp hon ådrog sig under ett läger i Italien i slutet av augusti.

– Jag är ledsen och förtvivlad över att ha hamnat i den här svåra och för mig overkliga situationen, sa Johaug.

Löfven förvånad

Såhär tätt inpå säsongsstart är dopningsskandalen fortfarande den stora snackisen inom skidsporten och flera stora profiler har uttalat sig.

Nu tar Sveriges statsminister Stefan Löfven – som är mycket skidintresserad – bladet från munnen.

I samband med Nordiska rådets möte i Köpenhamn säger han sig ha blivit ”väldigt förvånad” när nyheten om Therese Johaug kom.

– Alla sådana besked – och sen vet vi inte exakt vad som har hänt i de olika situationerna – men alla sådana besked är naturligtvis inte bra för idrotten, säger Löfven enligt Expressen.

”Skadar idrottens anseende”

Han tror att dopningsavslöjanden generellt kan minska intresset för sporten.

– Nu är det ju en del avslöjanden där det sedan visar sig inte vara något. Men idrotten lider ju av att vi har så många fall som är på riktigt och där det finns misstänksamhet. Det skadar ju idrottens anseende, och jag tror att idrottsrörelsen måste se upp på riktigt, därför att det kommer att minska inte bara förtroendet utan intresset för idrotten, och det vore katastrofalt.