Gav astmamedicin till friska juniorer

Norge hade med nebulisator även till junior-VM

SPORTBLADET

Norge har gett astmamediciner till friska landslagsåkare.

Nu skriver NRK att även norska juniorer fick medicin under VM.

– Det hör inte hemma inom elitidrotten, säger svenska landslagsläkaren Per Andersson till NRK.

Debatten om norsk längdåknings användande av astmamedicin har blossat upp på allvar sedan Martin Johnsrud Sundby stängdes av i två månader för att inte ha sökt dispens för astmamedicinen Ventolin.

Det har bland annat kommit fram att Norge gett astmamedicin även till friska åkare. Nu berättar NRK att norska juniorer utan astma fick medicin under junior-VM i rumänska Rasnov i februari.

”Skiljer på astma och astmatiska besvär”

Det bekräftas av nya chefsläkaren Petter Olberg som tog över landslaget i oktober efter att Therese Johaug åkt fast för dopning. Olberg var själv på plats i Rumänien och berättar att de medicinerade åkare på grund av de speciella väderförhållanden som rådde.

– Det vi skiljer på är astma och det vi kallar astmatiska besvär som är en luftvägsreaktion som ger liknande besvär som astma. Du får en irritation, en slembildning i luftvägarna som gör att du andas mer som astmatiker gör, säger han till NRK.

Olberg anser att de inte medicinerar friska åkare utan att de har blivit sjuka eller fått symptom om de ges medicin.

Svenske landslagsläkaren Per Andersson skulle aldrig ge astmamedicin till en frisk åkare.

– Vi tycker inte att det hör hemma hos elitidrottsutövare. Det är en metod som vi anser att man ska ha för akut behandling av luftvägsproblem, säger han.