Nya regler ska lyfta hela landslagstruppen

Haag: Vi har kört våra egna race för mycket

Foto: TT
Anna Haag.
SPORTBLADET

Ett nytt förhållningssätt med tydliga ordningsregler ska få svenska damlaget i skidor att lyfta.

Anna Haag, 30, tror på omstarten och talar om en fantastisk stämning som inte funnits där de senaste åren.

– Vi är flera som kört våra egna race för mycket tidigare och jag är en av dem som har gjort det, säger hon.

I helgen drar skidsäsongen igång på allvar i ett vinterskrudat Bruksvallarna och nästa helg är det världscupspremiär i finska Ruka. Livet för skidåkarna är ungefär som det brukar vara den här tiden på året: tunga kroppar börjar kännas lättare samtidigt som en spänd förväntan råder: sitter de tekniska detaljerna och finns förmågan att tempoväxla även i skarpt läge?

Det hårda jobbet är gjort och för de åkare som finns med i landslagets träningsgrupp har försäsongen inneburit en omstart med nya ledare.

För damlandslaget har det varit en kanontid.

Anna Haag drar det så långt som att stämningen i laget är en faktor som innebär att de i vinter kan slå fler norska åkare, deras främsta konkurrenter i världscup och mästerskap.

– Vi ska göra det genom att jobba på den fantastiska sammanhållningen vi har, säger hon.

Men har det inte varit på samma sätt de senaste åren?

– Nej och jag pekar inte ut någon, jag är själv en av dem som har kört sitt eget race för jag har inte tyckt att laget har givit mig det jag vill ha, säger Anna Haag.

”Inget lag är bättre”

Nya förhållningsregler har skapat ett klimat som åkarna kan växa i. Tränaren Ole Morten Iversen från Norge blev damansvarig inför den här säsongen och han började med att inventera behoven.

Nu säger han att det svenska laget är bäst i världen sett till träningsmiljö.

– Ett av våra mål som vi har satt är att vi ska bli det bästa laget när det gäller träningskultur och ledarkultur. Jag kan inte se att det finns något annat lag som är bättre på det.

Norge då, deras kvinnliga åkare framhäver ofta sitt lag. Även i tuffa tider som nu med Therese Johaug avstängd?

– Det vet jag inte är sant. De är inte i närheten av det svenska laget så som jag upplever det. Jag kan inte se att något annat lag har samma stämning som vi har.

Kalla utanför laget

Sveriges största stjärna Charlotte Kalla har för första gången stått utanför det svenska laget. Anna Haag  välkomnar vännen tillbaka inför världscupsäsongen.

– Hon var med oss lite i Val Senales. Jag tror att om hon kommer in i laget och kan vara open minded kommer hon att passa in hur bra som helst. Jag vet att hon gynnas av det vi har i laget nu. Det finns en lucka för henne, det är klart att det gör det, säger Anna Haag.

Anna Haag ser själv fram emot en säsong där nye tränaren Ole Morten Iversen hjälper henne att få detaljer på plats.

Hon har framgångsrikt genomfört intervallpass på rullbandet hos tränaren i norska Meråker.

Det talas om samma kapacitet som inför OS-succén 2010?

– Jag har inte gjort testerna exakt som vi gjorde då, 2010, men jag har gjort tester på bandet som är väldigt bra.  Sen är jag äldre och har sex års mer träning så vi får se, säger Anna Haag som ser fram emot vinterns tävlingar för egen del och för blivande maken Emil Jönssons del.

Medaljer på VM och sen bröllop sen?

– Ja, det blir ett sommarbröllop…, säger Anna Haag.

Reglerna som ska få stjärnorna att lyfta

Nolltolerans för mobiltelefoner vid gemensamma måltider och aktiviteter. 

Attityd vid måltider man äter det som bjuds. ”Det är inget som inte fungerat tidigare, men man är medveten om att så här gör vi”, säger Anna Haag.

Gör man misstag berättar man det. ”Det är högt i tak”, säger Anna Haag.

Om man har en dålig dag berättar man det också. Inget muttrande på egen hand som kan påverkar de andra lagkamraterna negativt.