Supertalangen vann damernas premiär

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Bruksvallarna. Dubbla knäoperationer under försäsongen.

Ändå slog supertalangen Ebba Andersson, 19, hela svenska dameliten i premiären i Bruksvallarna.

– Jag är väldigt, väldigt överraskad, säger hon.

Med Charlotte Kalla och Ida Ingemarsdotter i sjuksängen förväntade sig de flesta att Stina Nilsson skulle bli förgrundsfigur på damernas fem kilometer fritt vid premiären i Bruksvallarna.

Och ja, hon kom i mål i ledningen men fick sedan se sig passerad av både Hanna Falk och 19-åriga jättetalangen Ebba Andersson som till slut vann loppet med 0,9 sekunders marginal före Falk.

”Varit tufft”

En prestation som växer med tanke på att Andersson gått igenom två knäoperationer under våren och sommaren och därför fått ägna mycket tid åt rehabilitering.

– Det har varit väldigt tufft, därför känns det extra skönt. Jag har visat för mig själv att jag kan ta mig igenom en sådan motgång, säger hon och berättar att segern kom lite som en chock.

– Jag är väldigt, väldigt överraskad, säger hon.

Nu pekar det mesta på att Rikard Grip tar ut henne till världscuppremiären i Ruka nästan helg. Men varken den eller VM är något som är huvudfokus för Sollefteååkaren.

Hyllas

– Junior-VM är det stora målet för mig i vinter, säger hon.

De etablerade seniorerna hyllade Ebba Andersson efter målgång:

– Jätteimponerande, hon har en väldigt fin framtid framför sig, tror jag, säger Stina Nilsson.

Anna Haag, nöjd fyra i mål, fyllde i:

– Jag är inte alls förvånad, fem kilometer och skate är de ungas distans. Hon är en talang som vi ska vårda ömt och inte ställa för hårda krav på, säger hon.

FAKTA

Ebba Andersson

Född: 10 juli 1997 i Sollefteå.

Klubb: Sollefteå Skidor IF.

Meriter: SM i Piteå 2016: silver 10 km (kl), brons skiathlon. Junior-VM, 2016: guld 10 km (fr) och i stafett. 2015: brons skiathlon.

Aktuell: Vann säsongspremiären i Bruksvallarna, 5 km (fr).

/TT