Första loppet sedan VM: "Jätteroligt"

Tillbaka efter mystiska skadan

Foto: Bildbyrån
Magdalena Pajala under VM
SPORTBLADET

Bruksvallarna. Senast hon körde var det VM-sprint på hemmaplan.

Nu är Magdalena Pajala tillbaka i skidspåren efter att ha brottats med karpaltunnelsyndrom.

– I dag var jag bara stum i benen – det kanske man får vara glad över, säger hon och skrattar efter målgång.

Redan inför hemma-VM i Falun 2015 hade Magdalena Pajala problem med värk och domnande armar. Då trotsade hon smärtan och körde VM-sprinten men sen var säsongen över.

Då tänkte Pajala att vila skulle fixa problemet, men våren gick och känslan blev inte bättre. Det skulle dröja ända till december innan hon fick svar på vad som förstört hela året.

Diagnosen var karpaltunnelsyndrom, klämda nerver i handleden.

– Det har varit väldigt jobbigt, sa hon om ovissheten till Sportbladet då.

Landslagsplatsen försvann och ett civilt arbete på bank fyllde ut tiden medan hon rehabiliterade sig från dubbla operationer.

Och i dag var Magdalena Pajala tillbaka i tävlingsspåret. Utan seedningspoäng var hon nästan först ut av alla på fem kilometer fritt så när hon kom i mål hade hon få jämförelsepunkter.

”Var jättekul”

Men även om resultatet redan tidigt visade att hon inte skulle ha med toppen (slutade 66:a) att göra var Piteå-åkaren ett stort leende i målfållan.

– Det var jättekul! Jag försökte öppna i ett bra kontrollerat tempo men kanske att jag stumnade lite snabbare än jag hade tänkt mig, säger hon.

Hon har fått träna på som planerat i sommar, men det har ändå varit en svår balansgång att vänja kroppen vid tuff träning igen. Men bara att inte känna något i de problemfyllda armarna var en seger i sig.

– Ja i dag var jag bara stum i benen – det kanske man får vara glad över, haha, säger hon.

Med det här loppet i bagaget, vad har du för målbild för resten av säsongen?

– Jag drömmer om VM, det är det som driver mig mycket i mitt tävlande. Men samtidigt är resan dit ännu viktigare, att ta ett lopp i taget och fokusera på min prestation.