Northug på plats 74: ”Jag firar med tårta”

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

BEITOSTÖLEN, NORGE. Petter Northug kom på plats 74 i den norska säsongspremiären.

Efteråt att ha varit fyra minuter från segern är han alldeles förträffligt nöjd över prestationen.

– Jag firar med tårta i kväll, säger han.

Martin Johnsrud Sundby är förkyld och strök sig från Norges skidpremiär, som traditionsenligt hålls i Beitostölen. Därför var Petter Northug en av favoriterna på inledande 15 kilometer klassiskt.

Men 30-åringen var inte i närheten av täten. Northug verkade obrydd när han segade sig i mål nästan fyra minuter efter segraren Didrik Tönseth.

Placering: 74.

Efter målgång märks det på förra säsongens världscupstvåa att det gått så dåligt att det närapå är komiskt. Petter Northug säger sig inte vara ett dugg orolig inför fortsättningen av vintern.

– Det är ett styrkebesked. Jag är alltid starkast när jag har presterat dåligt på Beitostölen, så jag firar med tårta i kväll, säger han.

”Känner ingen Axel”

En reporter påpekar att speakern behövde heja på honom de sista hundratalet meter.

– Ja, det behövde jag. På Beitostölen behöver jag en spark i röven för att komma i gång. Jag är som en dieselmotor, jag behöver ett par vridningar på låset innan den startar.

Northug får höra om resultatet i den svenska herrpremiären, att Marcus Hellner vann 10 kilometer i fristil med 49 sekunder.

– Det är bra. Vi behöver en Hellner däruppe. Han visade styrka i fjol där han avslutade starkt i Canmore. Då har han tagit vara på den goda formen över sommaren och hösten.

Tvåa var en svensk som heter Axel Ekström. Vet du vem han är?

– Nej, jag känner ingen Axel.

Ska inte bli ödmjuk

Så hur summerar vi det här?

Med en vecka till världscupspremiären är Petter Northug extremt långsam, men ska vi svenskar skratta eller bäva?

Petter besvarar den frågan genom att påminna om resultaten för ett år sedan. Då deltog han i stället i Bruksvallarnas säsongspremiär och vann där det klassiska loppet med 36 sekunder. Det måste, med Northugs logik, tyda på att svenskarna höll betydligt lägre nivå än norrmännen vad gör i dag.

– Det var fantastiskt dålig nivå, för där gjorde jag samma lopp som här och vann i fjol. Det är skönt att vara tillbaka på en norsk säsongsöppning där man får stryk.

En sak till. Northug säger sig vara självskriven i den norska truppen i Kuusamo och får då frågan om han tänker bli mer ödmjuk den här säsongen.

Norrmannen svarar rappt, med ena mungipan uppdragen.

– Nej, det händer inte.