Därför nobbade Northug sprinten

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Beitostölen, Norge. I går sa Petter Northug, 30, att han kanske skulle avstå söndagens sprint för att åka och se Rosenborg–Kongsvinger.

I dag saknades han i startlistorna.

Men... nej, det hade inte med fotbollen att göra.

Två bröder Northug tog sig vidare från sprintprologen i den norska säsongspremiären, men Petter var inte en av dem. Efter att ha slutat på plats 74 och 15 i fredagens och lördagens distanslopp skojade norrmannen om att han skulle lämna Beitostölen för att följa sitt favoritlag Rosenborg mot Kongsvinger i fotboll i stället.

– Jag och Niklas (Dyrhaug, reds anm) har diskuterat om vi ska dra ner till Oslo för att se cupfinalen eller om vi ska gå sprinten. Vi får se, sa han.

Vill ha överskott till premiären

Fotbollen hade ingenting med strykningen att göra. Northug var kvar i Beitostölen och planerade att följa cupfinalen, som i Norge är enormt prestigefull, på tv. Det hade han utan vidare hunnit med sprinten utan att missa en minut av matchen.

Att den äldste Northugbrorsan avstod berodde enbart på att han ville spara kroppen inför världscupspremiären i Finland nästa veckoslut. Det bekräftar tränaren Stig Rune Kveen till Dagbladet.

– Petter står över i dag för att hitta ett bra överskott till Kuusamo.

Ska bita ifrån mot Northug

I frånvaron av den regerande världsmästaren skrällde en nybliven tjugoåring i fristilssprinten. Johannes Klaebo vann visserligen U23-VM-guld tidigare i år, men få hade tippat att han skulle dra i från Pål Golberg och Finn Hågen Krogh och vinna säsongspremiären.

Klaebo förväntar sig inte att få köra världscupen i Kuusamo nästa vecka, men hoppas ändå på att säsongen ska innehålla en spurtduell mot Petter Northug.

– Jag får satsa på att göra det i vinter. Får jag möjligheten ska jag i varje fall bita i från ganska bra. Det är planen, säger han.

Maiken Caspersen Falla vann damernas sprint i Norge.