Falk knäckte Stina Nilsson från täten

Foto: TT / Joachim Nywall, Alliansloppet
SPORTBLADET

Bruksvallarna. Segergesten från sommarens Alliansloppet här ovan är en bra illustration av Hanna Falks form just nu.

Men efter att hon knäckt Stina Nilsson från täten i Bruksvallarnas sprint avslöjar hon att bilden både stämmer – och ljuger.

”Starkare än någonsin" men...

– ... jag har inte varit i gymmet en enda dag i sommar, säger hon.

Det såg ut som en sprintfinal skräddarsydd för Stina Nilsson. Hon fick en perfekt resa i ryggen på Hanna Falk som gick ut stenhårt från start.

Men när alla väntade på attacken från VM-silvermedaljören så var det istället Hanna Falk som fortsatte att dominera hela vägen fram till mållinjen. En starkt formbesked av en ”ny” Hanna Falk:

– Jag är väldigt nöjd jag körde det jag hade i finalen och tänkte att det får bära eller brista, säger hon och berättar han hon försöker ändra på fjolårets taktiska och passiva åkstil:

– Jag är starkare i år, det syns på distansloppen Sen har jag jobbat mycket med att våga ta täten, jag blev passiv i många lopp förra året, snubblade, kraschade och kände att jag inte fick ut min åknig. Taktiken framöver är att vara mer offensiv.

”Bara byggd så”

Att Hanna Falk säger att hon är "starkare i år" får ingen att protestera. En bild från segergesten i rullskidtävlingen Alliansloppet tidigare i somras skvallrade om en fysiskt form utöver det vanliga.

Men även om Hanna Falk medger att försäsongen varit bättre än tidigare så är det inte musklerna som växt, snarare lungkapacieteten.

– Jag har kört mer uthållighet och mindre styrketräning för att bli bättre, säger Falk och avslöjar att hon inte bara dragit ner på skivstångsträningen – utan helt slopat den.

– Jag har faktiskt inte varit på gymmet en enda gång i sommar, så ja, jag är väl bara byggd så.

Med en fin premiärhelg, där Falk också var tvåa på fem kilometer fritt, är hon redo att möta norskt motstånd:

– Jag är taggad på att fajtas med norskorna, vi ser fram emot att träffa dem, säger hon.