”Du måste dopa dig för att kunna lyckas”

Polska utspelet inför premiären: ”Blivit som cykel”

Foto: TT, BILDBYRÅN
Polskan Martyna Galewicz (t.h.) pekar på hur illa skidåkningen mår just nu.
SPORTBLADET

Friska åkare som medicinerar sig och en Therese Johaug som åkt fast för dopning.

Efter Norges mörka sommar och höst går nu polskan Martyna Galewicz till attack.

– Utan dopning är det omöjligt att nå framgång, säger hon.

Först bröt Martin Johnsrud Sundby mot anti-dopningsreglerna.

Därefter följde en period där det avslöjades att friska norska åkare medicinerades mot astma innan Therese Johaug åkte fast för dopning.

– Situationen är helt obeskrivlig. Jag har inte ord som kan beskriva hur jag mår. Men jag kan sitta här rakryggad och säga allt för jag har noll skuld i den här saken, sa en tårögd Johaug på en presskonferens.

”Inte bara en salva...”

Och skandalerna har satt sina spår.

Flera högt uppsatta ledare och utövare inom sporten har ifrågasatt det norska längdlandslaget.

Nu kommer nästa utspel.

Polska längdskidåkaren Martyna Galewicz, 28, köper inte Johaugs förklaring om att hon fått i sig den förbjudna substansen clostebol via en läppsalva.

– Jag tror inte att det bara var en salva. Detta läkemedel var tydligt markerad med att den innehåller en förbjuden substans. Enligt mig borde alla dopade stängas av på livstid, säger Galewicz enligt Polski-Sport.

”Blivit som cykel”

Polskan, som har en 37:e plats i världscupen som bästa notering, menar att den senaste tidens avslöjanden kring det norska landslaget visar välmåendet på längdskidåkningen – som har världscuppremiär i helgen – just nu.

– Det är fusk. Varför ska friska medicineras om de inte är sjuka? Tyvärr har längdskidåkningen de senaste åren blivit som cykelsporten. Utan dopning är det omöjligt att lyckas eller nå framgång, säger hon.