Olsson nära sluta efter skandalerna

”Jag har funderat mycket”

1 av 2
SPORTBLADET

RUKA. Johan Olsson har vunnit OS-guld och VM-guld.

Men han var nära att överge skidsporten för skidskytte som ung landslagsåkare.

Anledningen var de stora dopningsskandalerna 2001 och 2002.

– Därför var jag otroligt nära att byta till skidskytte, säger veteranen.

Johan Olsson möts av ett stort mediauppbåd på den internationella presskonferensen inför helgens premiär i finska Ruka.

Svensken är en respekterad, omtyckt åkare och efter ett år med långlopp (och skador) välkomnas han tillbaka till världscupscirkusen.

Han ser ut att trivas, håller som vanligt ner förväntningarna ("Olsson blir 38:a) inför söndagens 15 km klassisk stil men kommer också med väl genomtänkta åsikter.

Under pressträffen blir det, på grund av höstens norska turbulens kring Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug, en del frågor om dopning och Johan Olsson berättar tankarna på att sluta på grund av dopningsskandalerna 2001 i Lathi och 2002 i Salt Lake City då en dopad Johann Mühlegg krossade motståndet.

I vinter arrangeras VM i Lathi. Senast det skedde 2001 rullade en stor dopningshärva inom det finska skidlandslaget upp. Den finska journalisten Pekka Holopainen, på Ilta-Sanomat, undrar vilka minnen Johan Olsson har av mästerskapet, som han följde hemifrån som 20-åring.

– Det är klart att man kommer ihåg den skandalen det tror jag många av oss kommer ihåg. Samtidigt kommer jag ihåg att Per Elofsson vann två guld också, säger Johan Olsson.

Du var en väldigt ung åkare, tänkte du då att man måste dopa sig för att nå världstoppen i skidor?

– Jag gör ingen hemlighet av några tunga år rent motivationsmässigt där kring Lathi och Salt Lake City. Det var många skandaler i skidåkningen och man fokuserade mycket på dopning. Jag hade en lång karriär kvar och hade svårt att se någon framtid i det.

– Jag var otroligt besviken just vid den tidpunkten på vad idrotten hade utvecklats till.

Värst att det drabbar barnen

Hur har du påverkats av sommarens skandaler inom norsk skidåkning?

– Det har påverkat mycket. Den energimängd som jag normalt har.., det har tagit rent mentalt. Jag funderar mycket. Man ställer sig frågorna: är det här okej eller är det inte okej. Men man kommer till en punkt, jag tänkte att från och med den första november tar jag ett break. Jag tänkte att från och med då fokuserar jag på mig själv för det här går ut över min egen prestation och det går det inte göra. Jag måste fokusera på det jag ska göra istället för att göra något annat.

Vad är värst för dig som idrottsman med tanke på det som hänt i Norge?

– Det som jag just nu tycker är allra värst är att hela den här diskussionen har gått över till att barn och ungdomar drabbas i skolan. Barn och ungdomar blir retade och vågar inte ta sin astmamedicin. Det tycker jag är värst. Vi är vuxna, på ett sätt klarar vi oss. Det kommer uppgifter på att det är så, det är inte okej, säger han och berättar hur det påverkar honom mer personligt.

– Jag tror att jag är rätt bra på att fokusera på mig själv och för egen del är nog det värsta att jag har tappat fokus på mig själv. Jag har fått så otroligt mycket frågor, från media men också från personer runtomkring mig, och jag det förväntas att jag har en mening.

Har du samma glädje till skidåkningen?

– Tidvis har jag inte haft det.