Dopningstränaren rasar mot Norge

”Omänskligt hyckleri”

Dopningsmisstänkta Therese Johaug pryder fortfarande Norges vallabuss tillsammans med Martin Johnsrud Sundby.
SPORTBLADET

Ruka. Känd som en av de finska skidtränare som varit ansvariga för dopningskulturen under 90-talet.

Nu menar Pekka Vähäsöyrinki att skandalerna i Norge är ett tecken på ett större problem.

– Dopning är sedan länge rotat i den norska skidkulturen, säger han till Ilta Sanomat.

Efter många hårda ord och skandaler som avlöst varandra inför världscupen fick ändå det norska laget ett varmt välkomnande under den första världscupdagen.

Martin Johnsrud Sundby kallade publiken för "strålande" efter att han åkt ut i skidprologen.

Men det fortsätter att bubbla under ytan. Den här gången är det kontroversielle finske skidprofilen Pekka Vähäsöyrinki som svingar mot det norska landslaget.

– Här i Ruka har inte det norska landslaget förtjänat några glåpord, men det norska landslaget är ur spår, säger han till Ilta Sanomat och fortsätter:

– Dopning är sedan länge rotat i den norska skidkulturen, men Norge har alltid varit ett land som kollat bort.

”Städas upp en gång för alla”

Pekka Vähäsöyrinki vet det mesta om att ligga i framkant i dopningsvärlden. 2011 dömdes han i ett uppmärksammat och fördröjt mål till nio månaders villkorligt fängelse för bedrägeri som ett resultat av att han ljugit om sin roll i ett dopningsfall med Jari Räsänen under VM i Trondheim 1997. Under sin tid som förbundskapten och landslagschef i Finland anses han varit pådrivande i utvecklandet av bloddopningen som nådde sin kulmen under hemma-VM 2001 (då hade han dock lämnat sin post).

Nu menar Vähäsöyrinki, som åter är tillbaka i skidsporten som tränare till gårdagens sprintnia Ari Luusua, att skidsporten är renare än någonsin tidigare.

– Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug var stora smällar för den internationella skidsporten. Nu städas det upp en gång för alla och det omänskliga norska hyckleriet får äntligen ett slut, säger han.