Nytt avtal kan ge stjärnorna miljoner

Svenska skidförbundet: "Betalar gärna ut i så fall"

Foto: Bildbyrån
Stina Nilsson och Calle Halfvarsson fick båda inleda säsongen på pallen.
SPORTBLADET

Stina Nilsson och Calle Halfvarsson fixade två svenska pallplatser redan under premiärhelgen.

Fortsätter säsongen så kommer det kosta Svenska skidförbundet, skriver Expressen.

De svenska stjärnorna har förhandlat fram ett nytt avtal som kan ge miljoner i bonus till alla landslagsåkare.

Calle Halfvarsson och Stina Nilsson leder den totala världscupen för herrar respektive damer efter premiärhelgen.

De båda åkarna tog varsin pallplats – Nilsson vann sprinten och Halfvarsson kom tvåa – i vad som överlag blev en lyckad svenskhelg.

Nu skriver Expressen att det kan bli kostsamt för förbundet om succén fortsätter.

Kan kosta två miljoner

Inför säsongen förhandlade åkarna, representerade av Ida Ingemarsdotter och Emil Jönsson, fram ett nytt bonusavtal med syfte att landslaget gemensamt ska sikta högre.

Vid 30 eller fler pallplatser får varje åkare 100 000 kronor. Vid 23-29 pallplatser blir summan 75 000 kronor och blir det mellan 15 och 22 svenska pallplatser under säsongen delas 50 000 kronor ut till åkarna.

Landslaget består av 20 åkare och vid över 30 pallplatser handlar det om två miljoner kronor för förbundet.

– Men då har vi också gjort resultat som gör landslaget fasen så mycket lättare att sälja till sponsorer. Då är jag inte ett dugg orolig över att vi ska få in pengarna. Det betalar jag så gärna ut i så fall, säger längdchefen Johan Sares till Expressen.

Måste åka nästa säsong

Den eventuella bonusen går dock inte till säsongens åkare. Kravet för att få ta del av pengarna är att du är en del av laget den nästkommande säsongen.

Slutar till exempel Johan Olsson blir han utan – samtidigt som åkare som flyttas upp i laget inför den kommande säsongen får ta del av pengarna.

– Det är ju ett bra sätt att locka kvar en del av de lite äldre åkarna. Men framför allt handlar det om att vi ska gå in i den här säsongen som ett lag. Att vi ska glädjas med varandra vid framgång. Då är det här en sak som kan motivera alla, säger förbundskaptenen Rikard Grip till Expressen.