Förslaget: Stäng av Johaug 14 månader

Antidopning Norges rekommendation

1 av 2
SPORTBLADET

Påtalsnämnden i Antidopning Norge går på Therese Johaugs linje.

De hävdar att den norska skidstjärnan inte dopat sig med vilje – men vill se Johaug avstängd i 14 månader.

”Utövaren har inte med uppsåt eller med grov oaksamhet brutit mot dopningsreglerna”, skriver Antidopning Norge.

Therese Johaug, 28, åkte tidigare i höstas fast för dopning.

Den norska skidstjärnan fastnade i en dopningskontroll för den förbjudna substansen clostebol och stängdes av i två månader i väntan på utredningen.

Och nu kommer beskedet.

”Sett till relevanta beslut”

Antidopning Norges påtalsnämnd vill stänga av Johaug i 14 månader för dopning med start 18 oktober 2016.

”Kommittén har betonat att idrottaren tog emot ett läkemedel av en landslagsläkare inom norska skidförbundet. Lagläkaren har lång erfarenhet av idrott och var en expoert på området. Utövaren har således inte med uppsåt eller med grov oaksamhet brutit mot dopningsreglerna”, skriver Antidopning Norge i ett uttalande.

Therese Johaug har hela tiden hävdat att hon tagit en läppsalva på råd från förre landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen och det är på den linjen påtalsnämnden går.

– Therese Johaug lyder som en internationell toppidrottsutövare under ett strängt internationellt regelverk. Detta regelverk ålägger henne en sträng aktsamhetsplikt. Utövaren ansvarar för vad hon får i sig i kroppen vilket är statuerat i en rad dopingdomar både nationellt och internationellt. Vid påtalsnämndens beslut har vi sett till relevanta domslut i CAS, säger påtalsnämndens Anstein Gjengedal enligt TV2.

Missar VM

Det är nu upp till Domsutvalget att fastställa domen eller fatta ett eget beslut i frågan.

Ett sådant beslut väntas komma under början av 2017.

Om idrottsförbundet går på påtalsnämndens rekommendation missar Johaug i så fall VM i Finland senare i vår, men kan vara med i OS i Pyeongchang 2018.