Anna Carin Olofsson jagar världscuptiteln

”Känner mig riktigt laddad inför avslutningen i världscupen”

SPORTBLADET

Anna Carin Olofsson siktade på en medalj i skidskytte-VM – det blev ett guld, ett silver och ett brons.

Nu siktar hon på att vinna världscupen – och när nio lopp återstår har hon 20 poängs marginal till tvåan Kati Wilhelm, Tyskland.

Foto: AP

Världscupen startar på nytt med damernas distanslopp på onsdagen.

– Det är tuff konkurrens och Kati Wilhelm som vann cupen förra året vill nog försöka sitta kvar på tronen. Nu gäller det bara att försöka plocka så många poäng som möjligt i varje tävling så får vi se hur långt det räcker, säger Anna Carin Olofsson efter ett lättare träningspass i Lahtis i Finland.

Trots de tre medaljerna slutade VM i Anterselva i Italien i moll för henne. Hon blev sjuk sista helgen och missade en guldchans i masstarten samt stafettloppet.

Snabbt frisk

– Visst var det otur att jag blev magsjuk, men sånt rår man ju inte över och det var ju fler som drabbades. Det svider lite extra att de andra tjejerna inte ens fick chans att åka stafetten när jag blev sjuk, säger Olofsson, som återhämtade sig snabbt när hon kom hem till Lillhärdal i Härjedalen efter mästerskapet.

– Jag har kunnat träna riktigt bra på hemmaplan även om det varit lite kallt. Jag har återhämtat mig riktigt bra efter urladdningen i VM och känner mig riktigt laddad inför avslutningen i världscupen, säger Olofsson.

Svenskan har hittills vunnit tre lopp i årets världscup. De tuffa banorna i Lahtis är något som passar åkstarka Olofsson rätt bra, så det är inte omöjligt att säsongens fjärde seger kommer redan på onsdagen.

Tror på seger

Förbundskapten Staffan Eklund är mer än nöjd med vad de svenska skidskyttarna presterade vid VM i Italien.

– Vi hade medaljer inom räckhåll i så gott som alla lopp där vi kom till start och vi blev fjärde bästa nation i medaljligan. Det stärker oss inför avslutningen i världscupen där jag tror att Anna Carin Olofsson har en jättechans att vinna världscupen, säger han.

– Björn Ferry som nu ligger trea i världscupen efter Ole Einar Björndalen och tysken Michael Greis har en bra chans att bli bland de fem–sex bästa i världscupen – och det är riktigt bra.

Efter tävlingarna i Lahtis i Finland där totalt sex lopp körs fram till och med söndag, följer tävlingar i Holmenkollen i Oslo nästa veckoslut innan det blir dags för världscupfinal i ryska Khanti-Mansiysk.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM