ACO två tiondelar från pallen

Slutade fyra i VC-tävlingen i Lahtis

SPORTBLADET

Två tiondelar – så nära var Anna Carin Olofsson från pallen vid världscuptävlingen i Lahtis.

– Hon skulle ha vräkt fram stortån, säger Svt:s kommentator Christer Ulfbåge.

Foto: AP
Anna Carin Olofsson var tillbaka i vardagen – och blev fyra i dag...

Anna Carin Olofsson var bara 0,2 sekunder från en pallplats när världscupen i skidskytte gjorde en nystart i Lahtis i Finland efter VM.

Det var tyskan Kati Wilhelm som snuvade Olofsson på tredjeplatsen och tog några viktiga bonuspoäng i kampen om världscuptiteln.

Säsongens sista distanslopp vanns av Andrea Henkel, Tyskland, som tog sin femte seger i världscupen den här säsongen. Andraplatsen gick till fransyskan Florence Bavarel-Robert.

Anna Carin Olofsson, som blev slagen av Henkel med 53 sekunder, hade tredjeplatsen inom räckhåll då hon kunde åka på Kati Wilhelms tider under spurtvarvet mot mål – men Olofsson hade inte tillräckligt med kraft i kroppen för att åka ikapp de 2,6 sekunder som hon hade fram till Henkel efter fjärde och sista skjutningen.

– Det var nära. Men hon mattades på slutet, säger experten Kalle Grenemark i Svt.

Spurtförlusten innebar att Wilhelm knappade in fyra poäng i kampen om segern i årets världscup. Anna Carin Olofsson leder nu den totala cupen 16 poäng före tyskan.

Olofsson hade liksom Kati Wilhelm två bomskott och straffades med två straffminuter. Bavarel sköt helt perfekt medan Henkel drog på sig en straffminut.

Helena Jonsson gjorde på nytt en bra insats och åkte med en straffminut in på 20:e plats, 2,57 minuter efter segrande Henkel.

De övriga svenskarna lyckades inte så bra på skjutvallen. Anna Maria Nilsson blev 49:a med fyra bomskott, 7.49 minuter från täten, och Sofia Domeij blev distanserad med ytterligare en minut och slutade på 51:a plats med hela sju straffminuter som tillägg.

Unga Johanna Holma från Boden kom aldrig till start i Lahtis. Holma som blev sjuk i VM har tappat motivationen och har meddelat att hon överväger att sluta med skidskyttesporten.

Emil Karlsson, TT