Här kommer medaljerna

Sportbladets Johan Flinck om de svenska guldchanserna i skidskytte-VM

SPORTBLADET

ANTHOLZ

Antholz ligger i skuggan av Sydtyrolens berg.

Skidskytte-VM i skuggan av alpina VM.

Men det är härnere vi kommer att få jubla åt flest svenska medaljer.

Benito Mussolini har försökt.

Liksom svenska sportredaktioner.

Men tvångskommenderingar till Sydtyrolen har aldrig fungerat.

Området vi befinner oss i tillföll Italien efter första världskriget. Genom tvångsförflyttningar av landsmän söderifrån försökte fascistdiktatorn Mussolini ”italienisera” området.

Det gick … sådär: här i Antholz talar 2,3 procent av invånarna italienska i dag (det är därför vi skriver Antholz och inte Anterselva, även om det fortfarande ligger i Italien).

Inte hellre i Åre

Många verkar tro att vi i den svenska presskåren som fick åka ner hit i stället för till Åre de här dagarna i februari är tvångskommenderade hit.

– Hade du inte hellre åkt till Åre, fick man höra några gånger innan planet lyfte i går morse.

Nej, faktiskt inte.

Visst – alpina VM är det näst största vintermästerskapet efter OS och det största som hållits i Sverige.

Och Antholz hamnar såklart i skuggan av Åre – ”i Sverige, ja”, som Wolfgang Pichler så noga påpekade för mig precis i detta ögonblick strax efter halv ett på natten när han gick förbi efter ett par öl.

I hans Tyskland har nämligen alpinisterna inte en chans mot skidskyttarna – som den här helgen i sin tur inte har en chans mot handbollsspelarna, men det är en annan historia.

Men jag, och många med mig härnere, är glada att slippa hysterin i Åre.

Skidskyttarna vinner

För här kan vi träffa vem som helst av åkarna varje kväll under avslappnade former (så länge vi inte nyser). Och framför allt: här nere får vi fler svenska VM-medaljer att skriva hem om än kollegerna i Åre.

Man har ju egentligen allt att förlora på att skriva så men jag tror verkligen att skidskyttarna vinner den ”tävling” Anna Carin Olofsson utlyser här nedan.

Jag har följt både Aco och Anja på nära håll i vinter och deras säsonger skulle kunna rubriceras som himmel respektive helvete om man jämför dem.

Anna Carin bröt visserligen upp från sitt 13-åriga samboförhållande i förra veckan och hennes skjuttränare Leif Andersson har varit borta av familjeskäl sedan drygt fyra veckor men annars har Aco haft en nästintill perfekt säsong inför VM.

Anjas säsong kan vi alla – utan och innan.

Jag tror på fyra medaljer (tre för Anna Carin och en genom antingen Björn Ferry eller stafettlaget) här i Antholz men jag tror bara på tre (Anja två och den där Byggmark en) i Åre.

Största medaljchanserna