Mattias Nilsson bäste svensk i VM-avslutningen

Ferry sköt bort medaljen – igen

SPORTBLADET

Björn Ferry gör sitt bästa VM någonsin, men han orkade inte ladda om i VM-tävlingarnas sista lopp masstarten över 15 km.

Ferry åkte in som 15:e man slagen av segrande Michael Greis med nästan 1,5 minuter. Han hade även Mattias Nilsson (tia) före sig i resultatlistan.

– Fysiskt var jag i bra form trots att jag är sliten efter de fem tidigare loppen i VM. Jag orkade dock inte hålla den mentala koncentrationen, konstaterade Ferry, som hade en medalj inom räckhåll fram till sista skyttet.

– Jag inledde med tre bra träff i sista stående skyttet, men så kom en bom. Då försökte jag verkligen få in det sista skottet. Men jag spände mig och mer behövdes inte för att även det skottet skulle missa.

Den 28-årige världscuptrean från Storuman var dock inte så besviken efter missarna som innebar att han rasade ner något resultatlistan och missade några värdefulla poäng i världscupen.

VM-guldet räddar allt

– Jag har vunnit ett guld i VM och har varit uppe och nosat på medalj i nästan varje lopp. Det överträffar mina förväntningar inför VM, sade Ferry.

Mattias Nilsson gjorde på nytt ett starkt lopp i VM. Han inledde ju VM med en sjätteplats i sprintloppet.

– Jag är mer än nöjd med tiondeplatsen. Jag presterade ett bra skytte i dag och åkte hyfsat fort, konstaterade den 25-årige Jämtlänningen.

– Fantastiskt bra insats av Mattias. Även Björn svarade för en klart godkänd insats, framhöll förbundskapten Staffan Eklund efter det avslutande loppet i VM.

VM med mersmak

Förbundskapten Eklund ser VM i italienska Anterselva som det bästa ett svenskt skidskyttelandslag någonsin presterat.

– Vi vann guld i en stafett. Det har Sverige aldrig mäktat med tidigare. Nu kretsar allt inte längre kring en fixstjärna i landslaget, utan nu har vi fem-sex åkare som har kapacitet att bli vinnare eller medaljörer. Vi är ju en av toppnationerna i detta VM med lika många medaljer som stornationen Ryssland. Jag längtar redan till VM i Östersund nästa år, sade Staffan Eklund.

Det blev tysk dubbelseger i masstarten genom Michael Greis och Andreas Birnbacher före den franske veteranen Raphael Poiree på bronsplatsen.

Den tyska uppvisningen i VM-avslutningen fick dock inte den svenske landslagstränaren Wolfgang Pichler att gå ned för räkning.

– Nästa år slår vi tyskarna, sade Pichler, som hade noterat många plustecken i VM-tävlingarna i Anterselva.

Världscupseger hägrar

– Helena Jonsson och Mattias Nilsson har gjort fantastiska framsteg och jag ser blivande mästare i de båda åkarna. Anna Carin Olofsson är super – tre medaljer i VM med guldet i mixedstafett som kronan på verket. Jag lider med Anna Carin som blev sjuk och missade damstafetten och masstartsloppet där hon hade en jättechans till guld. Vi hade ju sparat de bästa skidorna, riktiga superskidor, till just det loppet, sade Wolfgang Pichler.

Även om VM var årets stora mål för det svenska landslaget så återstår några viktiga veckor.

Anna Carin Olofsson har chans att vinna den totala världscupen och Björn Ferry, som gjort en kanonsäsong, jagar en topplacering i världscupen och sin första seger i ett världscuplopp.

Nästa världscupstart sker i finska Lahtis den 28 februari och världscupfinalen avslutas i ryska Chanty-Mansijsk den 18 mars.