Stark avslutning av Sverige

Skidskyttelaget körde upp elva placeringar

Foto: GETTY IMAGES
SPORTBLADET

Oberhof (TT)

Det började illa, men slutade riktigt bra.

Det svenska herrlaget i skidskytte åkte in på en fjärdeplats i den näst sista världscuptävlingen inför hemma-VM nästa månad.

Sista sträckans Carl Johan Bergman lyckades passera Frankrike på den sista skjutvallen, och kunde skida in som fyra – 1.38 efter segrande Norge.

Bergman hade näst bästa tid på sista sträckan, och behövde bara ta till ett extraskott.

– Vi har ju siktat på att komma bland de sex bästa, och det lyckades vi med. Det är klart att det såg lite dystert ut efter den första växlingen, så att då komma fyra är jag väldigt nöjd med, sade förbundskaptenen Staffan Eklund till TT.

Magnus Jonsson, den tänkte förstereserven i VM, inledde världscuptävlingen i Oberhof lite darrigt och drog på sig en extrarunda redan i det inledande liggande skyttet. Jonsson växlade först som 15:e man, en dryg minut från täten.

Andremannen Björn Ferry förde upp Sverige till en femte plats tack vare bra åkning och bra skytte – han behövde bara ta till två extraskott – innan Mattias Nilsson växlade över till Bergman som fyra, två minuter från ledande Norge.

– Det var tuffa förhållanden. Hade vinden varit konstant hade det inte varit så svårt, men nu kom den snett framifrån och ändrade riktning mitt under skjutningarna. Men tittar man på de bästa så klarar de av det, vi är kanske inte där än, säger Eklund.

Ryssland kom tvåa och Tyskland trea.

Om en knapp månad inleds finslipningen inför VM på ett träningsläger i Sollefteå. Innan dess ska stafettlaget även ställa upp i världscuptävlingen i tyska Ruhpolding.

Niclas Green/TT