Nilsson femma, Olofsson nia

Formen på väg för de svenska skidskyttarna

SPORTBLADET

Med fem veckor kvar till skidskytte-VM i Östersund visade Mattias Nilsson att det inte är något fel på formen.

Det blev en femteplats i världscupsprinten i tyska Oberhof.

– Mattias har visat att han är en man att räkna med. Och det är extra kul med tanke på att det är en hemmason som gör så bra resultat, säger skidskyttelandslagets förbundskapten Staffan Eklund till TT.

Nilsson fick sitt genombrott när han blev trea i världscupavslutningen i Holmenkollen för snart två år sedan. För tre veckor sedan blev han återigen trea i Slovenien. Dagens femteplats visar att Nilsson har etablerat sig i världseliten.

– Det är väldigt jämnt i toppen. På herrsidan är det runt 30 man som har kapacitet att slåss om pallplatserna.

Björndalen snabb

Och om det inte varit för en miss i det liggande skyttet i 10-kilometersloppet hade det blivit en tredje pallplacering för Nilsson, som var tio sekunder bakom tvåan Ole Einar Björndalen och ytterligare 16 sekunder från segraren Tomasz Sikora, Polen.

Björndalen var trots andraplatsen den som stod för dagens bedrift när han trots tre bomskott skidade i mål på andra plats. Norrmannen såg ut att ha raketer under fötterna.

– Han är i en egen liga vad gäller skidåkningen, liksom Magdalena Neuner på damsidan. Vi är fan sämre än dem, det är inget att hymla om.

– Och vad vi ska göra för att bli lika bra vet jag inte. Jag betalar mycket till den som kan hjälpa oss med det, skämtar Eklund.

Inför VM blir det inte bara fler tävlingar och många träningstimmar i spåren för att toppa formen. Det blir även en del träning i att hantera medier och förväntningar.

– Ett VM på hemmaplan innebär många fördelar, men det finns nackdelar också, som vi i och för sig absolut inte ska fokusera på. Vi ledare får hjälpa de aktiva så att förväntningarna fungerar som en sporre i stället för press. Vi ska nog få fason på det också.

”Aco” nia

För de svenska damerna gick det trögare. Varken skidåkningen eller skyttet fungerade något vidare i sprinten över 7,5 kilometer. Anna Carin Olofsson var den enda som slutade bland de tio bästa med en niondeplats. ”Aco” sköt en bom i både liggande och stående och var 41,9 sekunder efter segraren Tora Berger, Norge. En ljuspunkt var svenskans vassa avslutning.

Anna-Maria Nilsson (två bom) var näst bästa svenska med en 17:e plats. Elisabeth Högberg blev 43:a och Sofia Domeij 44:a.

Mattias Danielsson/TT