”Jag är jättenöjd”

Femteplats för skyttedamerna

SPORTBLADET

Sofia Domeij fick äntligen skyttet att stämma, men det räckte inte för att de svenska skidskyttedamerna skulle nå prispallen i världscupstafetten i Ruhpolding.

– En femteplats är en helt godkänd insats, men visst hade vi hoppats på en bättre utdelning, sade svenske förbundskaptenen Staffan Eklund.

Skall Sverige ha en chans att slåss om en medaljplats i VM i Östersund om en månad så är Sofia Domeij nyckelpersonen. Hennes kapacitet på skidorna är överlägsen jämfört med den alternativa fjärde damen i stafettlaget Elisabeth Högberg, men Sofias akilleshäl är skyttet.

– Jag är jättenöjd med min insats i dag. Jag behövde bara ta till ett extraskott. Visst önskar jag att jag vågar skjuta lite snabbare, speciellt i liggande. Jag blir lite för passiv och vågar inte släppa av skottet trots att jag vet att jag har den svarta pricken mitt i siktet, sade Sofia Domeij.

– Det handlar om självförtroende. Att våga lita på sig själv. Jag är övertygad om att kvällens insats stärker Sofias självförtroende, sade förbundskapten Staffan Eklund.

Mardrömsstart

Den svenska stafettinsatsen började på sämsta tänkbara sätt för Anna-Maria Nilsson.

– Jag hade inget bett i skidåkningen, det kändes rätt segt. Det liggande skyttet med tre missade skott var inte alls bra. Jag får vara glad att jag slapp åka en straffrunda, sade Anna-Maria Nilsson, som dock avslutade startsträckan med ett prickfritt skytte i stående.

Anna Carin Olofsson, som vann tre lopp i världscupen förra säsongen, har haft det rätt motigt i vinter.

Olofsson lågt från toppformen

– Jag har en rejäl bit kvar till toppformen. Det känns inte alls som det gjorde när det gick som bäst förra säsongen. Jag får inte ut den rätta kraften i skidåkningen, det blir ingen fart på skidorna, konstaterade Anna-Carin Olofsson.

Det blev också tre extraskott i skyttet för Olofsson.

– Det var väl inte så dåligt. Det känns som om jag blivit jämnare i skyttet i år. Det har inte blivit några riktigt dåliga skjutningar som det blev förra säsongen, men det har inte heller blivit någon riktig fullträff, konstaterade Olofsson som åkte in Sverige på sjundeplats på tredje sträckan.

Helena Jonsson åkte upp Sverige till femte plats på den avslutande sträckan, men var inte riktigt nöjd.

– Det var tusan att jag missade ett skott i stående. Hade jag skjutit fullt tror jag att jag hade rått på att åka om fransyskan Pauline Macabies och lägga beslag på fjärdeplatsen.

Sverige var trea i stafetten i Hochfilzen tidigare i vinter och hade förhoppningar om en ny pallplats.

– Det var väl inte riktigt vår kväll – men en femteplats är godkänt. Nu får vi slå lite ur underläge i VM och det passar oss nog bäst, sade Helena Jonsson.

Tysk seger trots uselt skytte

Tyskland vann stafetten trots en bedrövlig dag på skjutvallen med tre straffrundor och tio extraskott. Tyskorna har vunnit de fyra senaste stafetterna i världscupen.

Norge blev tvåa före Ryssland.

– Magdalena Neuner är makalös. Hon drog på sig två straffrundor men har en enorm kapacitet på skidorna och såg själv till att Tyskland var kvar i matchen. Tyskland blir storfavorit i VM och även Ryssland är som jag ser det säkra medaljörer. Vi visade ikväll att vi har kapacitet att vara med i kampen om en VM-medalj i strid med framförallt Norge och Frankrike, sade förbundskapten Staffan Eklund.

ARTIKELN HANDLAR OM