Varis prestation tegs ihjäl av kommentatorerna

SPORTBLADET

En finsk tjej gör succé i skidskyttesprinten – och blir behandlad som någonting katten släpat in.

När Kajsa Varis chockade världseliten i går tog superlativen plötsligt slut hos det svenska kommentatorsteamet.

Det var samma känsla som i filmen ”En kvinnas doft” där en familj har samlats för att fira någon sorts högtid. Plötsligt ringer det på dörren.

Utanför står en släkting, Al Pacinos arrogante skitstövel till överstelöjtnant Frank Slade – på plats för att välta allting upp och ner.

Och den arrogante, blinde, pensionerade militären bjuds in trots blickar och grimaser. Han tillåts sätta sig vid bordet för att delta i middagen och för några korta minuter har hans avlägsna släktingar överseende med hans spydigheter.

Det var den känslan man fick när Kajsa Varis – fälld för dopning i VM 2003 – dök upp i spåret som ledare i skidskyttet i går.

Likt en skithög som Frank Slade sabbade hon hela familjehögtiden.

Christer Ulfbåge och Kalle Grenemark hade i princip redan utropat Sleptsova som segrare och hängt en silvermedalj kring Helena Jonssons hals. Ja, de satt till och med och försökte heja in norskan Solveig Rogstad på en pallplats.

Vad gör vi inte för våra nordiska grannar?

Men när Kajsa Varis plötsligt sköt fullt och närmade sig mål var det slut på de broderfolkliga sympatierna.

Christer Ulfbåge tyckte på sin höjd att det var ”otroligt” som finskan kört. Och Grenemark kunde sträcka sig till att det var ”roligt” med så många nya namn på pallen.

Men själva prestationen teg de ihjäl.

Hela kommentatorshytten var proppfull av något outtalat, något som bara fanns djupt ner i undertexten. Man berörde inte med ett ord att Kajsa Varis en gång varit dopad. Man sa inte att det hon gjort var bra. Man mötte hennes insats med tystnad.

Trean Helena Jonsson hade också svårt att gratulera Varis till segern, men jag tror att varken hon eller Ulfbåge bet sig i läppen av indignation när en gång dopningsavstängda Ludmila Enquist firade sina triumfer.

Jag säger inte att Ulfbåge måste gilla Varis.

Men tjejen har tagit sitt straff, sonat sitt brott. Så nog måste man börja prata OM henne i alla fall.