Björn Ferry piskade Björndalen i spurtstrid

Svensken fyra i söndagens jaktstart

Foto: SVT
Björn Ferry rycker ifrån ”omöjlige” Björndalen.
SPORTBLADET

Björn Ferry knockade nära nog oslagbare Ole Einar Björndalen på spurtvarvet.

Ferrys sköna spurtseger räckte dock inte ända fram till prispallen.

Det fattades 1,4 sekunder för att även trean Emil Hegle Svendsen skulle ha fallit offer för Ferrys framfart i skidspåren.

– Ett skönt formbesked, konstaterade en glad och nöjd Björn Ferry, men han kände sig ändå lite besviken trots att han åkt upp sig från sjunde till fjärde plats i jaktstartsloppet i världscupen i skidskytte.

– När jag sköt fullt på sista stående insåg jag att jag hade en bronsplats inom räckhåll. Jag kände mig stark och räknade med att Ole Einar skulle sätta in ett jätteryck i jakten på Svendsen, men det blev aldrig någon riktig fartökning. Till sist insåg jag att jag måste gå förbi Björndalen och själv försöka jaga ikapp Svendsen.

De drygt 20000 åskådarna i Ruhpolding skidskyttestadion trodde inte sina ögon när de på de stora bildskärmarna följde dramatiken ute i spåret. Oslagbare Ole Einar Björndalen med 76 segrar i världscupen blev i ett huj avhängd av svenske Ferry.

Björn Ferry såg dessutom att ryggtavlan på Emil Hegle Svendsen kom allt närmare, men han hann aldrig i fatt.

Spurtvinst med mersmak

– Björndalen ville att jag skulle upp och dra tidigare, men jag valde att avvakta. Kanske borde jag ha startat hårdkörningen lite tidigare, men då kanske jag inte haft tillräckligt med krafter kvar för att besegra Svendsen i en ren spurtuppgörelse, funderade Björn Ferry.

– Att få slå Björndalen i en kamp man mot man gör att den här fjärdeplatsen känns som en tredjeplats, sade Ferry, som redan börjar längta till VM i Östersund.

– Dagens insats stärker självförtroendet. Nu vet jag att jag har kapacitet att vara med och kriga om medaljerna.

Michael Greis, Tyskland, bjöd på en ny uppvisning i jaktstartsloppet och tog sin andra raka seger. Även ryssen Maksim Tjudov höll ställningarna och åkte in på andraplatsen före Emil Hegle Svendsen, Norge.

Den svenske förbundskaptenen Staffan Eklund såg riktigt nöjd ut efter Ferrys uppvisning i skidspåren.

Tysk seger

– Björn visade idag vilken kapacitet han har. Han hade oturen att bli förkyld i Pokljuka före jul och missade inte bara några viktiga tävlingar, han tappade även några viktiga träningstillfällen. Men dagens resultat gör att vi inte behöver känna någon oro. Nu är Björn på gång, sade Eklund.

Björn Ferry missade två av de 20 skott han avlossade. Av söndagens toppnamn sköt Greis och Svendsen bäst med ett bomskott vardera.

Ett bomskott mindre och Ferry hade krigat om silverplatsen.

– När Björn skjuter är bomskotten aldrig långt borta från att vara rejäla träffar, men en bom är en bom – så enkelt är det, konstaterade Eklund.

För många svenska bomskott

Mattias Nilsson sköt bort sina chanser att avancera till de tio bästa med två bomskott på sista stående och fick nöja sig med en 13:e plats.

Carl Johan Bergman sköt fem bomskott och föll tillbaka sju placeringar i jaktstartsloppet till 28:e plats.

David Ekholm hade en riktigt dålig dag på skjutvallen. Med nio bomskott rasade han ner 24 placeringar till 56:e plats.

FAKTA

Resultat

12,5 km, jaktstart

1) Michael Greis, Tyskland, 36.23,42, 2) Maxim Tjudov, Ryssland, +28,2 (3), 3) Emil Hegle Svendsen, Norge, +53,9 (1), 4) Björn Ferry, Sverige, +55,3 (2), 5) Ole Einar Björndalen, Norge, +1.02,6 (4), 6) Daniel Graf, Tyskland, +1.18,5 (1), 7) Zhang Chengye, Kina, +1.34,6 (1), 8) Dmitrij Jarosjenko, Ryssland, +1.34,8 (2), 9) Alexander Wolf, Tyskland, +1.52,8 (4), 10) Vincent Defrasne, Frankrike, +2.08,9 (2).

Övr sv plac: 13) Mattias Nilsson +2.19,6 (3), 28) Carl Johan Bergman +3.07,0 (5), 56) David Ekholm +7.18,7 (9).

Ställning e 11 av 26 deltävl

1) Björndalen 425p, 2) Jarosjenko 367, 3) Tjudov 275, 4) Greis 254, 5) Svendsen 243.

Sv plac: 8) Ferry 221, 13) Nilsson 172, 21) Bergman 122, 48) Magnus Jonsson 28, 55) David Ekholm 17.

TT