”Stjärnorna är dopade”

Uppgifter i tysk tv: skidskyttar har bytt blod i hemligt lab

Foto: AP
dopade skyttar? Med bara tre veckor kvar till VM i Östersund så drabbas skidskyttesporten av en dopningsskandal. Åkaren på bilden är inte misstänkt för något brott.
SPORTBLADET

TRONDHEIM. Bara tre veckor till VM i Östersund.

Då skakas skidskyttesporten av en dopningsskandal med tyska världsstjärnor.

– Jag kan inte svära på att ingen fuskar. Jag är inte tillsammans med dem 24 timmar om dygnet, säger tyske damträanren, Uwe Müssiggang.

Tyska världscuptvåan Martina Glagow slår ifrån sig. ”Jag känner inte till någon blodbank i Wien”, säger hon.

Längdåkningen och cykelsporten har haft sina stora dopningsskandaler under 2000-talet.

Enligt tunga, tyska tv-kanalen ARD kan det nu, med bara tre veckor kvar till VM i Östersund, vara dags för skidskyttet.

Tyskland är skidskyttenationen nummer ett.

Nu kopplas de tyska världsstjärnorna till ett lodlaboratorium i österrikiska Wien tillsammans med cyklister (däribland dansken Michael Rasmussen som är dopningsmisstänkt sedan lång tid) och längdåkare.

Inga namn pekas ut

Enligt ARD har totalt 30 idrottsmän genomgått illegala blodtransfusioner på laboratoriet och två tredjedelar av dem ska vara tyskar, företrädesvis skidskyttar och längdåkare.

Ingen av de sistnämnda pekas ut med namn (till skillnad från cyklisterna) men flera av dem ska tillhöra världstoppen.

– Jag kan inte svära på att ingen fuskar. Jag är inte tillsammans med dem 24 timmar om dygnet. Men jag har väldigt svårt att föreställa mig att någon ur vårt lag har skaffat sig fördelar på ett sånt sätt, säger tyske damtränaren, Uwe Müssiggang.

Svarar med ironi

Söndagmorgnar ska vara den stora blodbytardagen, enligt österrikiska tidningen Kurier. Vid OS 2006 var de österrikiska skidskytte- och längdåkningslagen inblandade i en bloddopningsskandal som ledde till att sex åkare dömdes till livstids avstängning från OS.

Tyska världscuptvåan Martina Glagow slår i från sig:

– Jag känner inte till någon blodbank i Wien och kan svära på att jag aldrig haft någon kontakt med den.

Världsfemman Andrea Henkel svarar med ironi:

– Jag var i Wien en gång; 2003 på tre dagars semester.

Nada, den tyska antidopningsbyrån, har tillsatt en utredning.

– Vi arbetar med detta och ska ta fram all information. Eftersom vi inte arbetar direkt i Österrike har vi kontaktat IOK och Wada, säger Nadas taleskvinna Ulrike Spitz till der Spiegel.

FAKTA

Det här är bloddopning

Bloddopning innebär att idrottare ökar blodets förmåga att transportera syre med otillåtna metoder.

Så kallad bloddopning började med att idrottare använde sig av transfusion av eget blod som tidigare tappats och sparats. Senare tillkom metoder där blodets hemoglobinvärden höjdes genom att tillföra olika medel. Det vanligaste är intag av hormonet epo (erytropoetin), som stimulerar kroppen att producera fler röda blodkroppar. Epo finns bland annat i läkemedel som i första hand används till patienter som har problem med syresättningen i blodet. Ett tillåtet sätt att öka mängden röda blodkroppar är höghöjdsträning.

Hemoglobinvärdet (hb-värdet) visar andelen röda blodkroppar i blodet. Om man bloddopar sig stiger hb-värdet. Därför finns det, i idrottssammanhang, gränsvärden för hur högt hb-värdet får vara.