Ferry njuter av uppmärksamheten – Aco mest rädd för att bli sjuk

SPORTBLADET

TRONDHEIM. Björn Ferry pallade pressen på skjutvallen.

Och inte bara det – han kommer att palla hemmapressen på VM också.

Till skillnad från Anna Carin Olofsson är jag rädd.

När Anna Carin Olofsson hade tävlat färdigt i förra säsongens världscuppremiär i Östersund tyckte hon att det skulle bli skönt att åka utomlands och tävla.

– Det är skitjobbigt här. Alla förväntar sig att man ska ställa upp, sa hon och drog.

Inför VM om tre veckor har Olofsson begärt, och fått, skydd för media och sponsorer från förbundet.

Leif Emsjö, tidigare i hockeyförbundet och Vattenfall, har kallats in som presschef över VM.

När jag pratade med Aco inför den här säsongen var hon uppenbart orolig för hur det skulle bli under VM – för trycket från media, sponsorer och hemmapubliken.

Spricker på det mentala planet

När jag pratat med henne senare under säsongen har hon sagt att hon känner sig tryggare sedan Emsjö kommit in i bilden. Men känslan är att Aco tyvärr inte kommer att lyckas vända trycket och förväntningarna i ett hemma-VM till något positivt, till ett stöd.

Sedan Aco fick sitt stora, breda genombrott med OS-guldet i Turin för två år sedan har hon ”bara” stått överst på pallen fem gånger individuellt. Jag påstår inte att hon misslyckats, absolut inte, men hon var svag på hemmaplan i Östersund förra säsongen, hon hade totala världscupsegern i sin hand i allra sista loppet i fjol men sköt bort den och i Antholtz-VM fick hon nöja sig med ett silver och ett brons.

Fysiskt och åkmässigt finns tryggheten där med Wolfgang Pichler. I skyttet har olympiske mästaren Jonas Edman inlett ett samarbete med skidskyttarna i år och när det gäller åkteknik är Ola Rawald inkopplad från SOK.

Nej, det är på det mentala planet det spricker för Anna Carin.

Det gör det inte för Björn Ferry.

Här intill kan ni läsa om hans hemsnickrade mentala träning. Den låter simpel men ställer naturligtvis stora krav på självdisciplin.

Men det är inte bara en sista skjutning med guldläge i ett VM som Ferry förberett sig minutiöst för mentalt.

Han berättar också hur han ägnat mycket tid på att förberedda sig för vad ett hemma-VM för med sig i fråga om media, sponsorer och hemmapublik.

Ferry har en poäng...

Och det låter annorlunda mot Anna Carin Olofsson:

– Det är ju en dröm att få vara på hemmaplan.

Jag vet att det handlar om väldigt olika, medfödda, personligheter – Ferry njuter av uppmärksamheten medan Olofsson mest verkar vara rädd för att bli sjuk i umgänge med andra.

Men Björn Ferry har ju en poäng när han säger:

– Man kan inte drömma om att bli bäst i världen och sedan vägra bli kändis.

FAKTA

Sveriges största guldchanser i VM

1. Mixstafetten Svenskarna är regerande världsmästare. Men Carl-Johan Bergman är svagaste länken i dagsläget och behöver hitta formen.

2. Björn Ferry, sprint Första segern kom i jaktstart men det är i sprint Ferry radat upp sina bästa resultat.

3. Helena Jonsson, distans Jonsson är en av världens främsta skyttar. I distansloppet får hon bäst betalt för det.

4. Björn Ferry, jaktstart Är Ferry bara med från sprintloppet blir han livsfarlig. Visade i går att han pallade trycket på skjutvallen man-mot-man.

5. A-C Olofsson, masstart Långt till VM-formen. Men masstarten går sista VM-dagen och Olofsson brukar vara starkast i slutet av mästerskapen.

ARTIKELN HANDLAR OM