”Acos” sköna VM-besked

På pallen för första gången i år

SPORTBLADET

Björn Ferry – som segrare i går...

...och Anna-Carin Olofsson i dag.

I massstarten i Anterselva var ”Aco” tvåa – sin första pallplats i världscupen i år.

Foto: SVT

Med hemma-VM i Östersund bara tre veckor bort visade Björn Ferry toppklass i går när han vann sin allra första världscuptävling i karriären när han var pricksäkrast och snabbast av alla i jaktstarten i Anterselva.

Framgången fortsatte i dag.

Via en klinisk skjutning, inte en enda bom i masstartsloppet över 12,5 kilometer, säkrade Anna-Carin Olofsson sin första pallplats i vinter.

Den svenska OS-guldmedaljören från OS i Turin 2006 har sviktat tidigare i vinter och inte fått varken åkningen eller skjutningen att stämma som förr – därför var dagens besked precis det kvitto ”Aco” behövde.

I mål var hon 16,1 sekunder efter tyska vinnaren Andrea Henkel, med Kati Wilhelm som trea.

Minuten bakom Henkel visade även Helena Jonsson fin form, helt utom bom även hon och i mål som sexa.

Direkt efter världscuptävlingen i vände svenskteamet hemåt för ett par dagars återhämtning innan VM-uppladdningen drar igång på allvar med ett läger i Sollefteå, innan truppen förflyttar sig till VM-orten Östersund.

VM invigs den 8 februari.

– Det här var en fantastisk skjutning av Olofsson. Det gick inte så väldigt snabbt på vallen, men skotten satt. Det här ger råg i ryggen inför VM. De kommer att ta med sig det här till VM och skjuta bra även där, det är jag övertygad om, säger SVT-experten Kalle Grenemark.