Ferry kan inte sova

”Hoppas problemet ger sig”

SPORTBLADET

Björn Ferry är stekhet inför VM i Östersund. I går blev det en ny pallplats. Men med framgångarna tvingas skidskytten möta en ny fiende.

– Efter en framgång sover jag nästan ingenting, det börjar bli drygt, säger Ferry till Sportbladet.

I lördags tog Björn Ferry sin första seger i världscupen någonsin. I går var det dags för 15 kilometer massstart, och Ferry tog en oväntad andraplats bakom Ole Einar Björndalen.

Inga förväntningar

– Jag sov nästan ingenting efter segern och hade inga höga förväntningar på det här loppet. Men jag kände mig oväntat stark på slutet, att jag fick till det igen känns jävligt bra.

Ingen sömn?

– Nej, tankarna bara for runt. Efter en framgång sover jag nästan ingenting, det börjar bli drygt. Men nu hade jag också 60 sms och över 130 gästboksmeddelanden att svara på.

Du kanske skulle skaffa en sekreterare?

– Nja, hehe. Det blir väl så här första gången man vinner. Till slut är det väl bara farsan, morsan och några polare som bryr sig.

Hur ska du göra för att bli kvitt sömnproblemen?

– Förr eller senare lär man väl bli så pass trött att man somnar. När jag som 20-åring gorde ett bra resultat i Vasaloppet sov jag inte på flera dagar. Men det är klart att jag hoppas att det här problemet ger med sig med tiden.

Den 8 februari sker invigningen av skidskytte-VM i Östersund. Ett mästerskap innebär många tävlingar på kort tid och man har inte råd med störningsmoment som sömnproblem om man vill prestera på topp.

Vad betyder det att vara på pallen i de två sista tävlingarna före ett VM?

– Jag hoppas att det inger respekt hos de andra toppkillarna. Jag har åkt ruskigt fort.

Nu väntar bara träning och vila innan VM drar igång.

– Jag ska inte dricka sköldpaddsblod eller så, jag ska förbereda mig som vanligt.