”Vi får glömma det som varit”

Förbundskaptenen efter den tunga svenskdagen i skidskytte-VM

Foto: SVT
SPORTBLADET

10 000 åskådare på läktarna. Medaljförväntningar i luften.

Men första dagen av skidskytte-VM blev ett fiasko för svensk del.

Herrarna följde upp damernas misslyckande med placeringarna 15, 25, 28, 59.

– Vi får mer eller mindre glömma bort det som har varit, säger förbundskaptenen Staffan Eklund.

Efter att de svenska damerna skjutit uselt och tagit placeringarna 22, 24, 28, 60 stod det svenska hoppet till herrarna i 10 km sprint.

Det gick... sådär. Mattias Nilsson sköt bedrövligt och slutade på 59:e plats. David Ekholm blev 25:a.

Björn Ferry låg bra med till en början, men missade ett skott i stående. Dessutom vurpade han ute i spåret och slutade till sist på 15:e plats.

– Det var ett bra lopp. Jag fick rygg på Dmitri Yaroshenko och var bra med, men sedan ramlade han och då körde jag rätt in i honom. Jag tappade väl tio sekunder på det, säger Ferry till SVT.

Till sist återstod det enda hoppet till Carl Johan Bergman, med startnummer 92. Men värmlänningen sköt bort sig direkt med två bom i liggande och slutade på 28:e plats.

Björndalen sköt bort sig

– Jag tror inte att man ska ha några medaljförväntningar inför morgondagen, men jag tycker fortfarande att det finns chansen att komma in på bra placeringar och stärka självförtroendet, säger förbundskaptenen Staffan Eklund till SVT.

– Det känns lite konstigt när det blir den här typen av sprinttävling med en jaktstart påföljande dag. Man inser, även om man absolut inte ska kasta in handduken, att shit...

morgondagen är nästan lite, jag ska inte säga helt förstörd, men det känns som att vi inte kan få de fina chanser jag hade trott.

Norske suveränen Ole Einar Björndalen sköt oväntat två bom i stående skyttet och såg guldchansen flyga sin kos. Vann gjorde i stället ryssen Maxim Tchoudov före norske 38-åringen Halvard Hanevold.