Kalla ska ge dem guld

Efter VM-fiaskot – nu ska skidskyttarna träna med Charlotte Kalla: Ska bli riktigt intressant

SPORTBLADET

ÖSTERSUND. Charlotte Kalla och Björn Ferry ska hjälpa varandra mot OS-guld.

Sportbladet kan avslöja att skidskyttarna och längdåkarna åker på träningsläger ihop i vår.

– Det ska bli riktigt intressant, säger Kalla, som var på plats på VM i går.

Foto: Foto: BILDBYRÅN, AP
Fyra Det var inte riktigt vad ACO och Co. hade tänkt sig i mixedstafetten. För att nå framgång i OS i Vancouver om två år ska skidskyttarna nu åka på träningsläger med bland andra Charlotte Kalla.

Sverige lyckades inte försvara VM-guldet i mixedstafetten i går.

Det hjälpte inte att Sveriges nya älskling, Charlotte Kalla, var på plats och hejade.

– Det är aldrig kul att bli fyra, säger Kalla.

Östersundsbon var på plats på sin första skidskyttetävling någonsin.

– Otroligt kul, säger hon samtidigt som hon hälsar på Helena Jonsson i mixade zonen.

Snart kommer de båda att lära känna varandra bättre.

Sportbladet kan nämligen avslöja att Kalla, Jonsson, Ferry och de andra längdåkarna och skidskyttarna ska åka på träningsläger tillsammans: tio dagar på Kreta i maj.

– Det ska bli jättekul att träna tillsammans där. Det är alltid bra att byta erfarenheter. Jag vet ganska lite om deras träningsmetoder och det ska bli riktigt intressant, säger Kalla till Sportbladet.

– Då ska vi grilla henne, skrattar Ferry. Nej, men det är alltid intressant att se hur andra tränar.

”Precis som i alperna”

Skidskyttarna har åkt till Kreta i flera år i maj och tränat. I fjol var längddamerna också där, fast en annan vecka.

– Det var jättefint – lite trafik längs vägarna och mycket serpentinvägar uppför i flera timmar, precis som i alperna, säger Kalla.

Lägret arrangeras av Sveriges olympiska kommitté och ingår i förberedelserna för Vancouver-OS 2010, som är de båda landslagens övergripande mål just nu. Även skridskolandslaget är med.

SOK kommer också att ha hela sin resursapparat på plats med styrketränare, sjukgymnaster, kostrådgivare och så vidare.

Fler läger fram till OS

– Vi får ut inspiration och entusiasm och vi lär av varandra. Sedan blir det ytterligare en konkurrenssituation, vilket är nyttigt. Den sociala biten är också viktig då de ska bo ihop i samma OS-by i Vancouver, säger SOK:s ansvarige Peter Reinebo.

Tanken är att det ska bli fler läger fram till OS.

Sportbladet kan också avslöja att de båda landslagen kommer att ladda upp tillsammans i tolv dagar just före OS på ski resorten Mount Washington på Vancouver Island.

– Anläggningen ligger på samma höjd som OS-banorna och stigningen in mot skjutbanan är väldigt lik den som är i OS, säger förbundskapten Staffan Eklund.

FAKTA

Lägret på Kreta

Plats: Koutsounari, Kreta. Tid: 10 dagar under perioden 8-21 maj. Landslag: skidskytte, längdskidor och skridsko. Träningsformer: framför allt rullskidor och cykel.

SOK:s resursapparat på plats med styrketränare, sjukgymnaster, kostrådgivare, teknisk apparat. Program, aktiva: Träning på förmiddagen, individuella uppföljningar efter lunch och träning på seneftermiddagen. Tränarna: Ska träffas och snacka träning en timme efter lunch och på kvällarna.

Precampen inför OS

Plats: Ski resort Mount Washington på Vancouver Island. Tid: 12-14 dagar före OS, som invigs 12 februari 2010 i Vancouver. Landslag: Skidskytte, längdskidor och eventuellt freestyle och snowboard.

ARTIKELN HANDLAR OM